Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Eliasson undersköterska och skyddsombud känner sig överkörd med nya semesterschema i Bengtsfors inom äldreomsorgen.

Protester mot semesterschema i Bengtsfors

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen protesterade anställda inom äldreomsorgen utanför kommunhuset i Bengtsfors mot sitt nya semesterschema. Och nu vill oppositionen att fråga ska tas upp politiskt. – Det är viktigt med delaktighet, och nu är personalen inte delaktig, säger Per Eriksson (S) oppositionsråd.

Grundproblemet handlar om den ständigt återkommande bristen på semestervikarier. En avslutad förhandling mellan arbetsgivare och fack gav resultatet med fem semesterperioder som sträcker sig mellan andra veckan i juni, till den sista i augusti. Men personalen vill ha fyra, och med protestskyltar med texten: ”Båten sjunker” och ”Vi sätter Bengtsfors kommun på kartan” märks det tydligt att lösningen av sommarschema upprör många.

– I våra kommunstyrelsemål så är det väldigt viktigt med delaktighet, säger Per Eriksson (S) oppositionsråd . Och det är tydligt i den här processen att personalen inte känner sig delaktig.

Opposition önskar omförhandling

– Det är inte rimligt att göra det, säger Stig Bertilsson (M) kommunalråd. Vi avslutade en förhandling mellan arbetsgivaren och den fackliga organisationen för tolv dagar sedan, och det är inte alls rimligt att tänka sig att ta upp den förhandlingen igen.

Hur hade du velat lösa situationen med semesterperioden?

– Ja, vi har ju en närliggande kommun som har tittat på andra alternativ, som fyra istället för fem perioder, säger Johanna Eliasson undersköterska och skyddsombud. Där får alla en bra semester. Det kanske jag skulle tycka att även Bengtsfors kommun kan överväga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer