Här lämnar elevprotestanter över protestlistor till ansvariga politiker vid kommunhuset i Partille. Foto: Jessica Börjesson

Protest för att rädda skolor i Partille räckte inte

Uppdaterad
Publicerad

38 ledamöter röstade ja till den omdiskuterade flytten av högstadieverksamheten på Furulunds- och Björndammens skola, 10 röstade nej och 3 avstod.

– För oss föräldrar blev det en jätteskräll att KD, ihop med SD valde att säga nej till flytten, säger Jessica Börjesson förälder och med i aktionsgruppen mot flytten.

Hon får medhåll från flera andra föräldrar.

– Vi kommer givetvis att överklaga beslutet. Detta ihop med att vi tidigare gjort en JO-anmälan som visar att utredningen om flytten inte är komplett, gör att vi är vid gott mod inför framtiden för att ändå få behålla skolverksamheten som den är nu, säger Robert Molden.

Protestlistor överlämnade

På tisdagskvällen lämnade elever och föräldrar protestlistor mot flytt till ansvariga politiker.  Men även om det blev en spricka i alliansen när KD valde att säga nej till flytten och en långvarig debatt på över en timme så ligger beslutet klart att högstadieverksamheten på de båda skolorna ska flyttas till en ny skola i centrum.

Huvudargumentet mot flytten är att flera av eleverna kommer att få betydligt längre resväg till sin nya skola. Men föräldrarna anser även att det saknas en barnkonsekvensanalys, menar  Robert Molden, förälder och med i aktionsgruppen mot flytten

Föräldrar har gjort JO-anmälan

– Vi har gjort en JO-anmälan mot utbildningsnämnden, som vi anser har ägnat sig åt olagligt tjänstemannastyre, sa Jessica Börjesson, förälder och med i aktionsgruppen mot flytten, tidigare till SVT Nyheter Väst.

Beslutet om skolförändringen fattades i oktober förra året av tjänstemän och inte av poltikerna i kommunen, vilket överklagades av ett 50-tal föräldrar till förvaltningsrätten. Föräldrarna anser att beslutet strider mot både kommunallagen och saklighetskravet som tjänstemän ska följa.

Enligt domen så går det inte att överklaga kommunens beslut eftersom tjänstemännen inte haft beslutanderätt i frågan. Det innebär att det är en ogiltig handling, en så kallad nullitet, som inte heller får verkställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.