Väl på plats försökte brandmännen få rådjuret att ta sig upp där det var lite mindre brant. Foto: Joakim Eriksson – Agena Foto

Rådjur i sjönöd – då ryckte räddningstjänsten ut

Publicerad

Rådjuret lyckades inte ta sig upp för de branta sluttningarna efter att den hamnat i Viskan. Då ryckte räddningstjänsten ut.

– Nu får vi hoppas att den klarar sig – och att det inte sitter något farligt och väntar på den i skogen, säger Björn Christoffersson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det var vid lunchtid på onsdagen som en privatperson larmade 112 efter att ha sett ett rådjur i Viskan i höjd med slussen i Rydal. Rådjuret simmade runt men lyckades inte ta sig upp längs de branta kanterna.

– Vi beslutade att skicka dit en enhet från Skene och även några från Fritsla fick åka dit, konstaterar Björn Christoffersson på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Väl på plats försökte brandmännen få rådjuret att ta sig upp där det var lite mindre brant – men orken fanns inte kvar i djuret.

– Vi fick till slut lägga en snara runt och dra upp det. Den var lite medtagen och fick kämpa länge, säger Björn Christoffersson.

”Hoppas att det överlever”

Personalen på platsen la en filt över rådjuret och nu återstår att hålla tummarna för att det överlever.

– Vi får försöka att ställa upp när vi har möjlighet, hade det kommit ett annat larm hade det varit svårt att göra en sådan här sak, men det var tur att det inte var så. Nu får vi hoppas att det överlever, säger Björn Christoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.