Vica Feraru har bott i husvagnen med sin man från och till i flera år. Foto: SVT

EU-migranter riskerar att vräkas

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal EU-migranter som bor på en tomt utanför Borås riskerar nu att vräkas. Efter att två av deras husvagnar brann ner i oktober har ärendet inom Borås stad skyndats på.

En av de som bor i en husvagn på tomten är Vica Feraru, som kommer från en by i Rumänien. Hon har under de senaste åren rest mellan Sverige och hemlandet för att försöka förbättra livssituationen för sin familj. Hon försörjer sig genom att tigga, och genom enstaka ströjobb.

– Jag har bott här i fem år. Vi vill egentligen inte, men det fungerar inte så bra i Rumänien. Vi är desperata. Jag har ett hus med el och vatten nu, tack vare att vi är här. Barnen går i skola, säger hon och pekar mot bilderna där två leende tonårsbarn syns.

Brann i oktober

I cirka 15 husvagnar bor ett tjugotal personer, alla från samma hemtrakt. Men det finns en oro som skuggar horisonten. Så här många husvagnar får inte stå på en tomt under längre tid utan bygglov. Inom kommunen finns det sedan tidigare ett ärende som gäller husvagnarna, och när två av dem brann ner i oktober har ärendet har skyndats på på grund av brandsäkerheten. Kommunen ska nu ta ett beslut i frågan redan den 29 november.

– Och det lutar ju åt att alla husvagnar måste fraktas bort, men det kommer inte att bli så att husvagnarna ska bort direkt. Han kommer att få rimlig tid på sig, äger Kjell Claesson (S), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Finns det någon möjlighet att det kan få finnas några husvagnar kvar?

Nej, det tror jag inte.

”Kommunen tar inget ansvar”

Siinto Hämäläinen äger marken som husvagnarna står på, och är därmed ansvarig för att flytta på det så kallade husvagnslägret. Annars riskerar han böter. Han tycker att kommunen borde erbjuda en alternativ lösning för dom som bor på tomten.

– De kommer att hamna på gatan igen. Det var där jag och min fru fann dem. Mitt i vintern.

Men några planer på att erbjuda ett alternativt boende finns inte hos kommunen i dagsläget och för de boende lever hoppet kvar om att få stanna i sina husvagnar på tomten.

– Vi har städat och fixat, vi får se hur det blir, säger Vica Feraru.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås

Mer i ämnet