Foto: Sandy Hansson/SVT

Siinto hjälper tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer bor i en stuga på Siinto Hämäläinens tomt utanför Bredared.

Det är trångt i den lilla stugan, men det är åtminstone varmt. När Västnytt kommer på besök är braskaminen igång och gruppen har precis ätit frukost och ska snart åka in till Borås och tigga. Siinto Hämäläinen skjutsar in dem i omgångar.

Sedan förra våren är han djupt engagerad i tiggarnas situation.

Romerna i Borås

– Jag kunde inte bara gå förbi dem på gatan. Så jag började prata med en man, och frågade om han inte ville hugga ved åt mig. Sedan blev vi vänner, berättar han.

Åkte med till Rumänien

Mannen och hans familj flyttade in i stugan hos Siinto och bodde där i flera månader. När familjen beslutade sig för att åka hem igen följde Siinto med. Nu har han varit tillbaka i Rumänien två gånger.

– Jag har sett fallfärdiga hus där åtta personer bor på åtta kvadratmeter. Och de som är allra fattigast är tvungna att elda med asfalt, säger han.

Sedan i söndags bor nu tio personer från staden Buzau i Siintos 24 kvadratmeter stora stuga. Att ordna mat är än så länge inget bekymmer, tycker Siinto. Värre är det med de många bilresorna till och från stan.

– De kostar mig hundra kronor om dagen och det går ju inte i längden, säger Siinto Hämäläinen.

Vill försöka hjälpa

Nästa vecka åker Siinto till Rumänien ännu en gång, nu tillsammans med fem andra privatpersoner. De ska dela ut varor och kläder som samlades in av boråsarna i december, men vill också på andra sätt försöka hjälpa rumänerna på plats.

– Vi kan till exempel lära dem att handla. Många kan inte skriva och räkna och förstår inte att man inte kan gå till närmaste kiosken och handla om man vill handla billigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romerna i Borås

Mer i ämnet