Siinto från Borås hjälpte EU-migranter – nu riskerar han vite

Publicerad

EU-migranterna har gett sig av, men arbetet med att riva det så kallade husvagnslägret är försenat. Därför riskerar tomtägaren Siinto Hämäläinen från Borås nu tusentals kronor i vite.
– Det känns lite konstigt att man ska få böter för att man hjälper folk, säger han till SVT Nyheter Väst.

Det var i höstas som två av de då sjutton husvagnarna på Siinto Hämäläinens tomt i Borås brann ner. Ingen skadades i branden, men Borås stads samhällsbyggnadsnämnd tog ett beslut att övriga husvagnar på Siinto Hämäläinens tomt skulle forslas bort, vilket skulle ske innan årsskiftet.

Kan få vite

Nu har de sista EU-migranterna gett sig av, men fortfarande står det kvar husvagnar på tomten. Och det kan kosta Siinto 10 000 kr per månad i vite.

- Problemet har varit att jag inte har kunnat tömma någon husvagn innan folket har försvunnit därifrån, säger markägaren Siinto Hämäläinen.

När tänker du att allt kan vara borta?

- Om det snöar mycket så går det inte att jobba här, då blir det till våren allt är klart.

”Hotet om böter ligger kvar”

Inom Borås stad finns i dagsläget inga planer på att hjälpa till, men vitet kan komma att ses över vid nästa nämndmöte i slutet på januari.

– Hotet om böter ligger kvar naturligtvis, däremot behöver vi inte skicka in handlingar till Mark- och miljödomstolen utan vi kan vänta med det. Det primära problemet att det bor folk i husvagnarna, det är ju borta, säger Morgan Hjalmarsson (L), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Tror du att de kommer tillbaka, de som bott här på tomten?

– Ja, hälften kommer komma tillbaka har de sagt. De kommer bygga hyddor i skogen och bo i toaletter, säger Siinto Hämäläinen och tittar ut över de snötäckta husvagnarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Romerna i Borås

Mer i ämnet