Foto: Hanna Nyberg/SVT

Hovrätten fastställer straff för inblandning i rånmord

Uppdaterad
Publicerad

I somras knivhöggs en 18-årig man till döds i samband med ett rån på Hjalmar Brantingsplatsen. Två män dömdes till fängelse för sin medverkan i rånmordet. Nu fasställer hovrätten domen mot en av männen, och en vid tillfället minderårig flicka döms nu för grovt häleri.

Det var i juli i fjol som 18-åringen och hans vän knivrånades på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. De misstänkta rånarna stal deras mobiltelefoner, en guldkedja och en väska. Men situationen eskalerade ytterligare, och allt slutade med att en av rånarna knivhögg den 18-årige mannen i hjärtat. Offrets kompis klarade sig utan skador, och hans vittnesmål ledde polisen till tre misstänkta personer: Två män i 20-årsåldern och en 17-årig flicka.

En dömdes för mord – en friades

Den då 17-åriga flickan friades helt i tingsrätten, medan de båda männen dömdes till fängelse. En av dem fick 16 års fängelse för mord, och den andre dömdes till fängelse i 5 år och tre månader för bland annat grovt rån och stöld.

Hovrätten fastställer fängelsestraff

Åklagaren, som åtalat båda männen för mord, överklagade domen mot den sistnämnde (här kallad NN) till hovrätten, som nu fastställer fängelsestraffet. I domen står att läsa:

”Åklagaren har inte styrkt att NN:s uppsåt, ens i form av likgiltighetsuppsåt, vid gärningstidpunkten omfattade det dödliga våld som NN2 utsatte MS (målsägande) för. NN ska därmed inte dömas för mordet, varken som medgärningsman eller som medhjälpare.”

Friades i tingsrätten – döms för grovt häleri

Den unga kvinna som vid brottstillfället var minderårig, friades helt i tingsrätten. Nu döms hon för grovt häleri. Detta då hon hade en av de stulna mobiltelefonerna på sig när hon greps. Straffet blir villkorlig dom.

Starta klippet nedan för att höra åklagarens reaktion på tingsrättens dom, som kom i januari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.