Här grips den 39-åriga kvinnan på Coop Bäckebol. Foto: Polisens förundersökning

Rättegång mot kvinnan som tog bebis – ”Jag skäms så mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Orden stakade sig i halsen på mamman när hon berättade i rätten om de fruktansvärda timmarna då hennes sex månaders bebis var försvunnen. Mitt emot satt kvinnan som nu står åtalad för olaga frihetsberövande.

– Jag skäms så mycket för detta, sa den misstänkta kvinnan.

På tisdagen hölls rättegången mot den 39-åriga kvinna som står åtalad för olaga frihetsberövande efter att ha fört bort en sex månader gammal bebis på Hisingen tidigare i år. Åklagaren yrkar på två års fängelse.

Kvinnan erkänner att det var hon som tog barnvagnen där den lilla flickan låg och sov vid en förskole-entré, men hon menar att hon inte visste att det låg ett barn i barnvagnen och nekar till brottsrubriceringen.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Kvinnan åtalas också för ringa narkotikabrott och säger sig ha vaga minnen från dagen. 

Åtalad var ångerfull

När rättegången inleddes idag var hon ångerfull. Hon började med att säga att det kändes för mycket begärt att be om förlåtelse, men hade svårt att redogöra för vad som ledde till att hon tog barnvagnen.

– Jag vill säga att det här var verkligen inte med uppsåt, att träda in i er familj och göra er förkrossade, säger hon.

Mitt emot kvinnan, tvärs över salen, satt föräldrarna. När mamman beskrev vad hon upplevde den där dagen i januari hade hon stundtals svårt att få fram orden.

– Jag öppnade försiktigt för jag vet att min vagn står där, men då märker jag att det är tomt.

Först trodde hon att någon hade flyttat barnvagnen. Frågar andra, springer till de andra avdelningarna och frågar och när hon berättar om samtalet till sin man om att vagnen är borta sviker rösten igen.

– Känslorna var inte riktigt i min kropp längre. Det var som att jag stod utanför och tittade på en mardröm, säger hon.

– Jag kunde inte förstå att någon kunde ha tagit henne.

Hon säger att det kändes overkligt och beskrev de fruktansvärda timmarna i ovisshet innan hon fick se sin dotter igen.

Massiv sökinsats

Det var den 22 januari i år som en liten flicka försvann från en förskola på Hisingen. Polisen inledde snabbt vad de själva har kallat för den största blixtinsatsen i modern tid. En särskild händelse upprättades, alla tillgängliga resurser kallades in och både helikopter och hundpatruller deltog i sökinsatsen.

Efter en intensiv sökinsats med många tips från allmänheten kom det lugnande beskedet. Flickan hade hittats välbehållen i sin barnvagn utanför Bäckebols köpcentrum drygt fem kilometer från förskolan.

39-åringen greps inne på köpcentret efter att ha lämnat barnvagnen på parkeringen utanför.

Tingsrätten dömde kvinnan till två års fängelse i en oväntad snabb dom, uppger SVT:s reporter på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Mer i ämnet