Rättegången om polismordet i Biskopsgården

Här kan du följa rättegången i vår direktrapport och i våra direktsändningar.

Här kan du följa rättegången i vår direktrapport och i våra direktsändningar.

Rättegången om polismordet

Pinnat inlägg

Slutpläderingarna – detta har framkommit

ÅKLAGARENS BESKED: Den 17-åring som misstänks för mordet på polisen Andreas Danman bör dömas till åtminstone 10 års fängelse. Det menar åklagare Linda Wiking, som under fredagseftermiddagen höll sin slutplädering i rättssalen.

Wiking säger att hon i sin bedömning tagit hänsyn till den huvudmisstänktes låga ålder.

FÖRSVARETS HÅLLNING: Advokaten anser att 17-åringen bör frikännas. Döms han ändå skyldig så ska det vara för mord på polismannen med likgiltighetsuppsåt – däremot inte mordförsök, framförde försvarsadvokat Hans Palm under rättegångens sista dag.

Om 17-åringen ändå fälls så tycker advokaten att ett lämpligt straff vore sluten ungdomsvård.

DOMEN? Meddelas nästa fredag, 19 november.

Åklagaren Linda Wiking anländer till Göteborgs tingsrätt för rättegången i fallet med mordet på polisen Andreas Danman, som sköts till döds i Biskopsgården. Foto: TT
Pinnat inlägg

Rättegångsdagarna i korthet: Polismordet i Biskopsgården

• En 17-åring står åtalad för mord, försök till mord och grovt vapenbrott. Rättegången hålls i Göteborgs tingsrätt.

Måndag 8/11: Avbröts kort på grund av att en av nämndemännen ansågs jävig, återupptogs vid 10-tiden. Den misstänkte skulle enligt plan höras men efter avbrottet fanns det inte tid för det. Första dagen handlade till största del om att åklagaren lade fram bevisning mot den misstänka gärningsmannen.

Tisdag 9/11: 17-åringen hördes i rätten. Nekar till att han varit på platsen för mordet. Även den misstänktes mamma hördes.

Torsdag 11/11: Poliser som kallats som vittnen i ärendet hördes i rätten, samt polismannen Andreas Danmans familj.

Fredag 12/11: Rättegångens sista med slutpläderingar. Åklagarens besked: Yrkar på minst 10 års fängelse.

Nu stänger vi den här direktrapporteringen. Tack för att ni var med.

Rätten kommer att meddela dom i målet fredagen den 19 november.

Advokaten anser i första hand att 17-åringen ska frikännas. Men om han döms ska det vara för mord på polismannen med likgiltighetsuppsåt. Däremot inte mordförsök. Om rätten fäller 17-åringen tycker advokaten att ett lämpligt straff vore sluten ungdomsvård.

Det är troligen skyttens kläder som hittats i skogsområdet, enligt advokaten. Och det är bevisat att 17-åringen burit kläderna - men bar han dem när brottet skedde? Advokaten överlåter åt rätten att bedöma om det finns rimliga tvivel. ”Möjligheterna kan synas små, men rätten måste beakta dem”.

Advokaten säger att 17-åringen inte hade som syfte att mörda – utan att skrämmas. Advokaten ifrågasätter om alla tre verkligen är målsägande i mordförsök. Skott kanske avlossades för att skrämmas eller varnas. Snarare ett olaga hot, säger advokaten.

Nu fortsätter förhandlingen med den misstänkte 17-åringens advokats slutplädering. Enligt advokaten tillhör hans klient inte något gäng.

Åklagare Linda Wiking yrkar på att den misstänkte 17-åringen döms till minst 10 år i fängelse.
- Det är ganska ovanligt att så unga personer gör sig skyldiga till så allvarliga brott överhuvudtaget, men trenden inom den politiska diskussionen idag är att man ska ge hårdare straff, säger rättsexperten och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem till SVT Nyheter Väst.
Han menar att åklagaren med all sannolikhet anser att det här rör sig om ett mycket allvarligt brott, och att det är därför hon yrkar på ett flerårigt fängelsestraff.

Åklagaren börjar med att gå igenom det sedan tidigare presenterade händelseförloppet samt vittnesuppgifter med mera. Signalementet stämmer enligt henne väl med 17-åringens. Åklagaren går därefter vidare med de fynd som gjordes i ett skogsområde i närheten och anser att det är styrkt att det är gärningsmannens kläder med mera som hittats. 17-åringens DNA finns på munskyddet och på samtliga klädesplagg. Dessa visar totalt 940 tändsatspartiklar. På samma plats hittades också det som anses vara mordvapnet. Åklagaren menar att 17-åringen haft kläderna utanpå sina egna för att undgå upptäckt.

Nu börjar åklagaren sitt slutanförande. Rättegången väntas avslutas vid lunchtid.

En av målsägarna har kommit, men vägrar ta av sig huva och munskydd trots ordförandens uppmaning. Förhandlingen börjar med att han hörs. Han vill inte svara på frågor utan hänvisar bara till sitt förhör. Han medger att han varit på platsen, vill inte svara på vilka andra han varit tillsammans med. ”Jag svarar bara för mig själv”, säger han enligt vår reporter på plats i rättssalen.