Foto: TT

Råttornas Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg kämpar mot ett växande råttproblem. Hos Anticimex har antalet saneringar ökat med nästan en femtedel sedan 2014 – och stadens park- och naturförvaltning utövar i dag råttbekämpning på 52 platser, vilket kan jämföras med förra årets 36.

 – Och då gäller det bara grönytorna i staden, park- och naturförvaltningen har inget ansvar för till exempel kommunala fastigheter eller privat mark, säger parkförvaltaren Rakel Berglund till GP.

Den ökade råttnärvaron märks inte minst vid domkyrkan i centrala Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

 – Ni ska komma hit en kväll vid sju-, åtta-tiden. Eller på morgonen, vid fem. Då springer råttorna omkring överallt. Det är massor, säger Tommy Saar, skadedjurstekniker på Anticimex.

I Stockholm är råttproblemet så stort att det av Kemikalieinspektionen anses utgöra en fara för folkhälsan. I fjol ökade anmälningarna, och allra värst var det på Östermalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.