Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet Gull-Britt berätta mer om hennes känslor efter branden och barndomsupplevelserna vid sanatoriet. Foto: SVT

Rävlandabon Gull-Britt om nerbrända sanatoriet: ”En sorgens dag”

Uppdaterad
Publicerad

Av det gamla sanatoriet i Rävlanda finns nu bara rasmassor kvar. Den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden gick nämligen inte att rädda efter söndagens brand.

– Jag blev väldigt ledsen, det kändes djupt i mig, säger Gull-Britt Antonsson Söderberg vars mamma arbetade i sanatoriet på 60-talet

Under både söndagen och måndagen har många Rävlandabor gått förbi det sanatoriet.

En av dem var Gull-Britt Antonsson Söderberg som bor i närheten, och sörjer att byggnaden brunnit ner, vilket även P4 Göteborg berättat.

– Det är sorgligt. Det är en sorglig dag idag. Det var det igår också, säger hon och berättar om sina egna minnen från platsen.

I videon ser du henne berätta mer vid rasmassorna som en gång var hennes mammas arbetsplats.

Kommunen ville renovera

Det gamla sanatoriet var en av de äldsta byggnaderna i Härryda kommun. Enligt detaljplanen som har tagits fram tidigare i år fanns det planer på att bygga om huvudbyggnaden till ett 30-tal lägenheter.

– Planarbetet är igång och vi vill fortsätta det i någon mån. Man kan ju återuppbygga en huvudbyggnad i likhet med den som har funnits och inreda den till lägenheter, säger Åsa Lindborg, plan- och exploateringschef i Härryda kommun och tillägger:

– Även om det inte blir samma historiska avtryck längre så kan man ändå kika på det som har varit och inspireras av det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.