För gymnasieleverna i Göteborg blir det distansundervisning från och med i morgon onsdag. Bo Drysén är utbildningschef för gymnasieområde centrum i Göteborg. Foto: Privat/Schillerska

Gymnasieskolor i Västsverige stänger – 58 000 elever berörs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen rekommenderar alla gymnasieskolor att stänga och hålla distansundervisning från och med onsdag. Något som skolorna i Västra Götaland nu fogar sig efter.

– Nu får vi förbereda oss, säger Bo Drysén, gymnasiechef område centrum Göteborg.

Det var under tisdagen som regeringen kungjorde sitt beslut om att rekommendera samtliga gymnasieskolor, yrkeshögskolor och universitet att stänga – och i stället bedriva distansutbildning.

Enligt utbildningsnämnden i Göteborg, som är det beslutande organet i frågan när det kommer till Göteborg, kommer man att följa regeringens rekommendation.

– Gymnasieskolorna kommer att stängas från och med i morgon, säger Pär Gustafsson (L), nämndens ordförande.

Drygt 20 000 elever

Han berättar vidare att nämnden ständigt följer myndigheternas rekommendationer om coronaviruset. Men han understryker att undervisningen kommer att fortsätta på distans.

– Drygt 20 000 elever i Göteborg berörs. Det som är viktigt nu är att undervisningen inte upphör, utan vi går till distansutbildning. Vi ska säkerställa att alla elever får den undervisningstid som de har garanterat. Men som regeringen har sagt, nu ska eleverna ta ett större ansvar för sin utbildning.

Vi är förberedda

Bo Drysén är utbildningschef för gymnasieområde centrum i Göteborg. Enligt honom är skolorna väl förberedda.

– Men det finns en hel del frågeställningar att jobba med, framför allt när det kommer till planerade prov och examensuppgifter. Det ska vi försöka bedriva på ett så klokt sätt som möjligt så att eleverna inte missar sin undervisning.

Så fortsätter han:

– Men vi är förberedda så långt vi kan, tycker vi. Och vi hoppas att den här åtgärden blir bra för hela samhället förstås.

Alla stänger

Vid en rundringning till gymnasieskolor i Västsveriges alla kommuner visar det sig att de flesta är väl förberedda för att låta vanliga lektioner ersättas av distansundervisning och inlämningsuppgifter. Alla elever har tillgång till datorer, och det utarbetas nu planer för hur distansundervisningen ska gå till i praktiken.

– Vi är väl så förberedda vi kan vara, med tanke på att vi aldrig testat det här förut, säger Petra Björk, samordningsrektor på Katedralskolan i Skara, där de 636 eleverna får göra skolarbetet hemma från och med i morgon.

– Vi har under tiden som varit med coronaviruset stått lite grann i stand by-läge och förstått att detta kunde komma. Men vi är redo att starta detta direkt på onsdag morgon. Nu skickas eleverna hem med allt material de ska ha med sig.

– Om lektionen börjar klockan åtta så gör den det i morgon också. Är det matte klockan åtta till nio, så är både lärare och elever uppkopplade under den tiden. Ordinarie schema och ordinarie lektionstid är vad som gäller, säger Petra Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.