Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att förhindra att fler barn och unga dras in i kriminalitet vill regeringen bland annat se ett utvidgat föräldraansvar där socialtjänsten ska kunna ingripa även i fall då vårdnadshavares samtycke saknas. Starta klippet för att se mer av besöket i Angered och vad två invånare där tycker politikerna ska fokusera på. Foto: SVT

Indragna bidrag till föräldrar som inte samarbetar med socialtjänsten – regeringen tillsätter utredning

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra att fler barn och unga dras in i kriminalitet vill regeringen se ett utvidgat föräldraansvar där socialtjänsten ska kunna ingripa även i fall då vårdnadshavares samtycke saknas.

 – När föräldrar inte vill samarbeta om olika insatser är det viktigt att titta på andra verktyg, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Föräldrar, eller vårdnadshavare, menar regeringen, är den enskilt viktigaste skyddsfaktorn i att förebygga att barn dras in i kriminalitet.

Sociala och ekonomiska konsekvenser

Därför kommer man att utreda ett utvidgat föräldraansvar. Regeringen vill utreda om sociala och ekonomiska konsekvenser ska införas om föräldrar inte efterlever beslut från socialnämnden

– Det kommer alltid finnas familjer som inte gillar att socialtjänsten lägger sig i – men det här handlar om att följa svensk lagstiftning, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Starta klippet för att följa med på statsministerns första besök i Göteborg sedan valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.