Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för att möta den aspirerande polishunden Affe och hör mer om polisregion Västs satsning på hundverksamheten. Foto: SVT

Så ska polisen lösa fler brott: ”Nosen allt viktigare”

Publicerad

Det är inte bara poliserna som ska bli fler utan även deras ludna kollegor. Flera regioner i landet vill utöka sin hundverksamhet och i polisregion Väst är målet att öka med 25 procent till 2026. Men samtidigt är det svårt att få tag på bra polishundar.

– Nosen börjar bli allt viktigare i det brottutredande uppdraget,  säger Mats Bergström, chef för operativa enheten i polisregion Väst.

Det finns strax över 400 polishundar i Sverige, inklusive dem som är på prov. Men de behöver bli fler.

– Vi har en stor polistillväxt som börjar kännas nu. Då har det varit naturligt för oss att även öka vår bredd vad det gäller polishundsekipage, säger Mats Bergström.

”Krävs hög arbetslust”

Däremot är det svårt att få tag på lämpliga hundar.

– Den ska ha en väldigt hög arbetslust. Den ska kunna jobba länge och uthålligt ute i skogen för att leta efter försvunna människor som är vårt huvuduppdrag. Men den ska även fungera med sin förare hemma i familjen eftersom den lever med dem övriga tiden som den inte är på jobbet, säger Petter Fransson, instruktör och hundförare i Storgöteborg.

Även när det kommer till rekryteringen av hundförarna, som också ska bli fler i regionen, så finns det svårigheter.

– Vi ställer höga krav på den som ska bli hundförare också. Det är inte alla som har det så enkelt att hantera den här hunden och kan ha den i hemmet, säger Petter Fransson.

Samarbete med Försvarsmakten

Idag finns ett samarbete med Försvarsmakten som föder upp tjänstehundar. I dagsläget är deras målsättning att föda upp ca 200 per år. Fram till 2026 ska den produktionen öka till 300.

– Både vi och försvaret kommer växa i våra organsisationer. Så det behövs fler hundar. Därför kan vi inte bara förlita oss på Försvarsmaktens avel utan vi tittar på alla lämpliga hundar som vi kan hitta till vår organisation, säger Petter Fransson.

Se videon för att möta hunden Rissies Affe som kan komma att bli en av polisens nya hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.