Jonas Andersson (L) är ordförande i Hälso- och sjukvårsstyrelsen i Västra Götaland. Foto: Peter Wahlström/Västra Götalandsregionen

Regionen satsar på hemsjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Vården ska vara nära, digital och av hög kvalité, det berättade regionstyrelsen under tisdagen. Satsningen är dessutom en överenskommelse mellan alla åtta partier som styr i Västra Götaland.

– Det finns en politisk enighet om vart vi vill gemensamt för patienterna i Västra Götaland. Det är en styrka i sig, och det tycker jag är väldigt roligt i dag, säger Jonas Andersson (L), ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Mobila läkarteam

Den nya vårdsatsning som presenterades på en presskonferens under tisdagen utgår bland annat från att vården ska komma närmare patienterna.

#Sverigevården

Med det menar politikerna att man vill stärka primärvården och dess samarbete med kommun och sjukhus så att patienter i behov av vård ska kunna få det nära sitt hem, det vill säga hos vårdcentralen. Ett exempel är att använda sig av mobila läkarteam som gör hembesök.

– Väldigt många av dem åker i dagsläget som en jojo mellan hemmet och sjukhuset. Det är en av tankarna att den här mobila hemsjukvården ska kunna hantera och förbättra, säger Jonas Andersson.

– Vi ska se till att vara nära där invånarna finns, i stället för att invånarna ska behöva åka och få hälso- och sjukvård, säger oppositionsrådet Helen Eliasson (S).

Framför allt handlar det om äldre som är multisjuka som ska kunna få den löpande vården närmare hemmet. En patientgrupp som bara utgör fem procent av alla patienter, men som använder 20 procent av vården.

Vårdsamtal via internet

Att koncentrera specialistvård och avancerad akutsjukvård till färre sjukhus än idag är också en del av det nya beslutet.  Med det hoppas man kunna öka kompetensen på de ställen där den finns och på det viset i längden förbättra vården för alla.

Den sista delen av regionstyrelsens beslut innebär att vården ska digitaliseras allt mer, genom bland annat vårdsamtal via internet, något som exempelvis Uddevalla kommun redan använder sig av. Den nya strategin för vården i Västra Götalandsregionen bygger på resultatet av två statliga utredningar. Regionfullmäktige förväntas fatta beslut om att anta strategin i början av nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet