Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Västra Götalandsregionen tillsätter 4,7 miljoner kronor till laxodlingen i Sotenäs. – Samhället måste vara med att chansa när det finns möjlighet att skapa nya arbetstillfällen, säger Kristina Jonäng (C), orförande i regionutvecklingsnämnden. Foto: SVT/Pressbild

Regionen ställer sig bakom laxodlingen i Sotenäs

Uppdaterad
Publicerad

En av världens största fabriker och tusentals nya arbeten. Kostnaden för den planerade laxodlingen i Sotenäs uppskattas till uppemot 20 miljarder kronor, men det finns fortfarande många frågetecken att reda ut. Trots det ställer sig nu Västra Götalandsregionen bakom projektet genom att tillsätta 4,7 miljoner kronor.

Hör i klippet ovan varför Västra Götalandsregionen valt att satsa på laxodlingen i Sotenäs.

För mindre än en månad sedan beviljades Sotenäs kommun även 8,7 miljoner i stöd från Europeiska Havs- och Fiskeprogrammet, EHFF, för projektet. De 4,7 miljoner som Västra Götalandsregionen nu tillsätter kan enligt Kristina Jonäng (C), orförande i regionutvecklingsnämnden, även ses som en signal från regionen att de står bakom projektet.

– Sotenäs har bett om oss hjälp och då vill vi gärna hjälpa till. Det kan hända att vi kommer att tillsätta ännu mer pengar i framtiden, säger hon.

”En risktagning”

Trots att satsningen mötts av kritik gällande miljöpåverkan och laxodlingens storlek, samt att det fortfarande finns frågetecken kring hur projektet rent praktiskt ska genomföras, anser Kristina Jonäng (C) att det är väl investerade pengar från regionens håll.

– Alla stora satsningar är en risktagning och det finns alltid en risk att man kastar pengar i sjön. Samhället måste vara med och chansa när det finns möjlighet att skapa nya arbetstillfällen och nya utvecklingsmöjligheter och nya företag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer