Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler provtagningar än någonsin i regionen. Foto: TT/VGR

Regionens nya drag: Ska flyga prover till Holland

Publicerad

Fler än någonsin testar sig för covid-19. Många tvingats vänta länge på provsvar, ibland upp till tio dagar. Nu ska prover från Västra Götaland flygas till labb i Holland för att öka kapaciteten.  

– Man försöker hålla tillbaka en spricka i en damm. Det är en utmaning, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen. 

Hör om de rekordmånga provtagningarna och hur regionen jobbar för att korta svarstiderna i klippet ovan. 

För att öka kapaciteten på provtagningen flygs nu tester från regionen till analyslabb i Tyskland. Men regionen kämpar med att få logistiken att fungera. För att kunna lösa det så smidigt som möjligt flygs proverna sedan några dagar tillbaka med ett specialchartrat plan. Men det finns problem kvar att lösa. 

– Dels får vi inte starta på Landvetter för sent på kvällen, dels får vi inte landa i Tyskland när vi vill på grund av bullerkrav. Vi behöver optimera flödet så att vi startar så tidigt från Landvetter att vi kan landa innan flygplatserna stänger i Tyskland, säger Per Sikora.

Lång väntan

I dag är genomsnittstiden i regionen att få svar på sitt pcr-test tre till fyra dagar, enligt provtagningsansvarig Per Sikora. Men många får vänta längre. 

– Det rimliga är att man har svar inom 48, max 72 timmar. 

När kommer ni att vara där ni vill vara? 

– Det har vi sagt förut. Men i förhoppningsvis nästa vecka.  

För att öka kapaciteten ytterligare räknar regionen med att från och med nästa vecka även kunna flyga prover till Holland.

Per Sikora ser dock en risk för att trycket på provtagningen kan fortsätta att öka ett par veckor till i takt med smittspridningen. 

– Vi ska, trots att inflödet ökar, ändå komma ner i svarstid. Det är en komplex fråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer