Ny Novusundersökning visar hur lite västsvenskarna kan om regionpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är egentligen regionpolitikerna i Västra Götaland och vad jobbar de med? En del av skatten du betalar går till dem men en ny undersökning visar att få känner till vad regionpolitiken egentligen handlar om.

Inte alla vet vilka som styr i Västra Götalandsregionen och ännu färre vet vilka våra regionpolitiker är. Det visar en ny Novusundersökning som SVT Lokala Nyheter gjort tillsammans med Uppdrag Granskning. Bara 19 procent av de tillfrågade kan nämna en regionpolitiker och det är fler som tror att Socialdemokraterna styr i regionen än den faktiska koalitionen, trots att de sitter i opposition.

Hälften vet inte vem som bestämmer över vården

Undersökningen visar även att enbart 47 procent av de tillfrågade vet om att regionen har ansvar för sjukvården. Vården är en stor valfråga, men Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen, ser inte några stora problem med att man inte vet vilka partier som har ansvar för sjukvården regionalt.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

– Sjukvården är huvuddelen i vår uppgift och där är partierna överens. Vi vill skapa en bra sjukvård. Och där kan man inte ställa till bråk, säger han.

Totalt intervjuades 1 000 personer i Novusundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet