Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Regionpolitiker oroas för att järnvägen inte håller tidsplanen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked att stoppa höghastighetsjärnvägen och utreda sträckan mellan Borås och Göteborg på nytt väcker oro. Nu ska regionen kontakta regeringen. 

– För att påtala hur viktigt det är att man inte förändrar tidsplanen, säger Helen Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande. 

Hör Trafikverket om utmaningen och vad regionen vill i klippet ovan. 

Frågan om ny järnväg mellan Borås och Göteborg har utretts i decennier. Nu senast har sträckan varit en del av den planerade höghastighetsjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm. Men dagen före julafton kom beskedet att regeringen stoppar utbyggnaden för höghastighetståg. 

För sträckan Göteborg-Borås innebär det att planeringsarbetet pausas. Tågen ska nu inte längre nå hastigheter på över 250 kilometer i timmen. Under ett halvårstid ska Trafikverket utreda om hur järnvägen ska byggas ut med fokus på arbetspendling och hur kostnaderna kan minskas. Bland annat ska Trafikverket titta på åtgärder på den nuvarande järnvägen. 

“Väldigt kort om tid” 

På fredagen hade regionen kallat Trafikverket till ett möte för att få information om hur beskedet från december påverkar arbetet. Jörgen Einarsson är regional direktör på Trafikverket. Han menar att myndigheten har mycket material från tidigare utredningar.

– Det behöver vi. För är det väldigt kort om tid. 

Lars Holmin (M) Foto: SVT

Lars Holmin (M) är vice ordförande i regionstyrelsen. Han tycker att det var ett bra möte med Trafikverket. 

– Fokus på den regionala nyttan är något vi egentligen välkomnar.  

När tror du att järnvägen mellan Borås och Göteborg är klar? 

– Med den regering som vi har nu är det 2037. Den tidsplanen hoppas jag ligger fast. 

SVT har sökt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.