Foto: TT/SVT

Regnet kan korta kön till slakterierna

Publicerad

Sommarens rekordtorka i kombination med grillförbud har skapat en tuff situation för landets djuruppfödare. På Skövde slakteri har väntetiden för slakt växt från några veckor till ett halvår.

– Det började i maj, och sen när juni och juli kom och det inte regnade då blev det panik hos nötbönderna som behöver ha bete och foder, säger Tommy Ögren som är vd på Skövde slakteri.

Bristen på foder har lett till att flera uppfödare varit tvungna att nödslakta djur. Det orsakade rusning till slakterierna och därmed växte köerna. Vanligtvis behöver en djuruppfödare vänta i mellan tre och fyra veckor för att få slakta på Skövde slakteri. Idag är väntetiden en annan.

– Om man anmäler ett djur för slakt hos oss idag, då får man en tid i början av mars, säger Tommy Ögren.

Grillförbud och semestertider

Att torkan inträffade under semesterperioden skapade också bekymmer för flera parter. Slakteriet hade sommarbemanning med lägre produktion och många stora offentliga verksamheter som köper kött hade semesterstängt. Till råga på allt blev torkan så allvarlig att det blev förbjudet att grilla.

– Från den dagen gick karrén rätt in i frysen. Grillförbudet fick större genomslag än jag hade trott, säger Tommy Ögren.

Avanmälningar efter regnet

Men samtidigt som situationen är ansträngd har väderomslaget väckt visst hopp.

– Nu har ju regnet kommit på en del håll och det har börjat växa och då har man avanmält djur. Vi vet inte ännu hur många som kommer att avanmäla och hur det kommer sluta men om en och en halv månad då vet vi exakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet