Roy Myrehag inspekterar rälsen där delar av banvallen spolats bort under nattens skyfall. Foto: TT

Regnkaoset sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

I norra Bohuslän har regnet stoppat både bil- och tågtrafik. Nu är ovädret på väg österut.

Strax efter klockan två natten till onsdagen gick Trafikverket ut med varningar om stora störningar i trafiken kring Uddevalla och Munkedal.

I Munkedal hade sent på tisdagskvällen omkring 60 fastigheter översvämmats. En bit av länsväg 815 förbi båthamnen var helt bortspolad. Tung trafik får inte köra på väg 815 eftersom den är underminerad.

Översvämningar i Västsverige

– De kan gå igenom där, är det för tungt kan vägen rasa, säger Jan Hovemyr vid Trafikverket i Göteborg.

Stora delar av E6 var under onsdagsmorgonen översvämmad och norrgående körfält var fram till lunch helt stängd. Trafiken fick ledas om med långa köer som följd. Vid lunchtid öppnades ett körfält i varje riktning upp för trafik.

Översvämningen påverkar också trafiken mot Strömstad och Norge, både landvägen och med färja över Gullmarsfjorden.

– Till bilfärjan vid Lysekil var det på morgonen två timmars kötid, säger Björ Blixter, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

Stopp för tågen

För tågen är det helt stopp på sträckan Uddevalla-Munkedal. Detta drabbar också resande med anslutningar i Uddevalla mot Trollhättan och Göteborg.

Strax norr om Hogstorp har banvallen på Bohusbanan sköljts bort på två ställen. Vid den värst drabbade sträckan, där en normalt sett liten å flyter under spåren, hänger rälsen drygt 1,5 meter i luften.

Trafikverket har meddelat att de tänker öppna banan mellan Munkedal och Strömstad igen för tågtrafik i båda riktningar under onsdagseftermiddagen. Tågstoppet mellan Uddevalla och Munkedal kommer att kvarstå åtminstone till måndag morgon.

– Prognosen just nu är att tågen kan släppas på igen klockan 07 på måndag, säger Roy Myrehag på Trafikverket till TT på plats.

Eftersom delar av E6 också står under vatten kan ersättningstrafik för tågen få stora problem med att ta sig fram, varnar verket.

Kommunväxlar går inte att nå

Kommunhuset i översvämningsdrabbade Munkedal är strömlöst och kommunens hemsida ligger därför nere. Ett kriscenter har öppnats i närliggande Forumhuset för att invånare ska kunna komma i kontakt med kommunpersonalen för information om läget.

Till följd av översvämning i Munkedals kommunhus går kommunväxlarna i Mukedals, Lysekils och Sotenäs kommuner inte att nå. Kommunerna hänvisar därför till krisnummer.

Enligt Munkedals kommun väntas elen vara tillbaka i kommunhuset under eftermiddagen.

Munkedals kommun meddelar att skolans verksamhet och äldreomsorgen fungerar. Däremot är några trygghetslarm ur funktion och hemtjänstpersonal är på väg till dessa adresser.

Skaraborg också drabbat

Under onsdagsmorgonen började det larmas om översvämningar och vattenskador kring Vara, Essunga, Grästrop Lidköping och Skara. Ovädret har helt enkelt börjat gå vidare.

– Nu verkar bandet gå över Skaraborg. I Munkedal och Uddevalla går det arbeta ikapp så länge det inte regnar, säger Anders Frelek, tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Att vägarna står under vatten ger varierande problem. Bland annat drabbas norsk långtradartrafik på svenska E6 och i Uddevalla kommun varnar man för försenade skolskjutsar.

Mycket regn vid norska gränsen

I Halden, gränsstad på norska sidan, har man mätt 203,4 millimeter nederbörd hittills i augusti. Det är 2,5 gånger det normala och den högsta siffran sedan mätningarna startade 1883, enligt NRK Östfold.

Fakta

Är du drabbad eller har frågor?

Ring 113 13. Vid akutsituationer, ring 112.

För mer information, läs på din kommuns webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet