Dyr sanering efter EKA i Bengtsfors

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en av Sveriges genom tiderna största industrisaneringar, och med en slutnota på 300 miljoner blev den dubbelt så dyr och omfattande som beräknat.

På onsdagen hölls slutseminarium om sanering efter EKA industrin i Bengtsfors som man hoppas kommer kunna vara till hjälp i framtiden.

När spadarna sattes i backen 2006 visste man att det man hade att jobba med var stora mängder dioxin och kvicksilver som var lämnat efter Elektro kemiska Aktiebolagets verksamhet lades ner i början av 1920-talet. Men det var långt mer än man räknat med.

Arbetet pågick under tre års tid och 60 000 ton förorenad jord fraktades bort – kostade för staten blev närmare 300 miljoner. Mer än dubbelt så dyrt som beräknat. Orsaken var att man träffade på fritt flytande kvicksilver i marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.