23 personer drunknade i juni i landet. Arkivbild från Saltholmen i Göteborg, 2015. Foto: Adam Ihse/TT

Rekordmånga drunkningar i juni

Uppdaterad
Publicerad

En man har avlidit efter en drunkningsolycka på Orust i helgen. Juni månad har haft rekordmånga omkomna i drunkningsolyckor i landet.

Olyckan på Orust skedde på förmiddagen den 27 juni. Under torsdagen kom beskedet att mannen, som var i 65-årsåldern, har avlidit, något Bohusläningen var först med att rapportera om. Anhöriga är underrättade.

I juni drunknade hela 23 personer i Sverige. Detta gör det till den svartaste juni under hela 2000-talet, enligt Svenska livräddningssällskapet.

Värre än 2018

Inte ens soliga 2018 kan konkurrera, då 18 personer omkom. De flesta omkom i samband med bad, enligt den preliminära statistiken. Tre var barn.

Dagen efter midsommar, 20 juni, omkom hela fyra personer.

Det vackra vädret i samband med de speciella omständigheter som råder under pandemin ligger troligen bakom de höga siffrorna, enligt Svenska livräddningssällskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.