Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En gångbro i Uddebo, Tranemo, har kollapsat. Foto: Joakim Eriksson

Ren tur att ingen fanns på bron när den kollapsade

Uppdaterad
Publicerad

En gång- och cykelbro i Uddebo i Tranemo kommun kollapsade på söndagskvällen. Bron har använts flitigt, så det var ren tur att ingen fanns på den när det skedde. Träbron byggdes så sent som 2006, men fundamenten den vilar på är tvåhundra år – och det är ett av dessa som rasat.

Det finns inga ögonvittnen till själva raset, men vid 18-tiden igår ska en förbipasserande ha upptäckt vad som hänt och larmat räddningstjänsten, som i sin tur kontaktade kommunens tjänsteperson i beredskap.

Synen var närmast overklig. Den smäckra bron ser ut att ha vridit sig samtidigt som den rasat ner i vattnet.

– Bron har vilat på ett par tvåhundra år gamla stenfundament och det är ett av dessa som gett vika, säger Markus Nyström, infrastrukturchef i Tranemo, till SVT Nyheter Väst.

Inga svar än

Men varför fundamentet har rasat återstår att undersöka.

Markus Nyström, infrastrukturchef i Tranemo.

– Det är precis de frågorna jag sitter med nu – vad orsaken är. Och där har jag inget bra svar än, säger Markus Nyström.

Bron har använts flitigt – bland annat går vandringsleden Sjuhäradsleden över den. Och Markus Nyström tror spontant att den kommer att ersättas, men det återstår att se.

Farlig plats

Myndigheterna såg snabbt till att spärra av platsen, och de avspärrningarna kommer troligen att byggas ut. Den raserade bron ska forslas bort redan nu i veckan, eftersom den innebär en fara.

– Jag vill verkligen inte att det här ska bli en spännande lekplats nu. Jag förstår att det kan kännas spännande att komma hit och titta men...Jag vill vara tydlig med detta: ”Håll er borta från bron, det är onödigt att ens komma i närheten av den!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer