Nisse Waldefeldt som är förvaltningsdirektör berättar att man just nu letar efter de handlingar som saknas. Foto: TT/SVT

Reste till Barcelona och London – beslut saknas

Uppdaterad
Publicerad

Intraservice har gjort en handfull utlandsresor utan att några beslut går att hitta. Avslöjandet är det senaste i raden kring omfattande brister när den kommunala förvaltningen reser utomlands för göteborgarnas skattemedel.

När personal ska resa utomlands krävs beslut från förvaltningsdirektören. Besluten ska samlas i en pärm – tillsammans med underlag från resorna. SVT Nyheter Väst har granskat de närmare 100 utlandsresorna och tidigare rapporterat om omfattande brister.

LÄS MER: Detta har hänt i skandelen om Intraservice

Kritik mot Intraservice

Nu kan vi avslöja att en handfull resor gjorts trots att inga beslut går att finna. Det handlar om fyra resor till London och en resa till Barcelona. I pärmen där alla beslut om utlandsresor ska finnas så saknas beslut för antingen en eller alla deltagarna på de fem resorna.

Hur kan det saknas beslut?

– Det vet jag faktiskt inte. Vi försöker få fram de här underlagen. Enligt våra rutiner så ska de som bokar resor hos oss inte boka resor om inte det finns beslut. Sedan tror jag att några av de här resorna, som du talar om, handlar om att vi haft en brytpunkt mellan pappershantering och elektronisk hantering, så vi letar för fullt, säger förvaltningsdirektör Nisse Waldefeldt.

Resor som saknar syfte

Det är bland annat genom att granska reseräkningar som personal lämnat in efter utlandsresorna som vi kan se att resorna genomförts. Flera av resorna har enligt reseräkningar gått till olika typer av konferenser, men två av resorna – till London och till Barcelona  – saknar helt beskrivning av varför personalen åkt.

Omfattande brister avslöjade

De saknade besluten om utlandsresor är ett i raden av omfattande brister som SVT Nyheter Väst berättat om den senaste tiden. Förra veckan avslöjade vi hur förvaltningsdirektören Nisse Waldefeldt godkänt utlandsresor – trots att ansökningsblanketterna  i princip varit helt tomma, något han försvarade med att han ”förmodligen fått information muntligt” om resorna.

Vet du mer? Tipsa SVT:s reporter Fouad Youcefi. Det går bra att vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet