– Anstötande att skattemedel används för att tycka synd om människor som aktivt deltagit i folkmord, säger Robert Hannah (L). Foto: SVT/Riksdagen

Riksdagsledamot kritisk till Jihadist-pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Robert Hannah (L), ledamot i riksdagen, ryter till mot pjäsen Jihadisten som handlar om svenska jihad-resenärer och hade premiär i Göteborg på onsdagen. – Jag tycker det är stötande. Hade man romantiserat nazister på detta sättet?

På onsdagen hade pjäsen Jihadisten premiär på Göteborgs stadsteater som handlar om 22-åriga Ilias från Lövgärdet som sakta radikaliseras, och bygger på intervjuer med faktiska terrorresenärer och människor i deras närhet samt myndighetspersoner.

– Syftet är att förmänskliga terroristen om man säger så, och att våga göra det. Att våga se att terroristen är en människa, sa Johan Gry, manusförfattare och regissör till Jihadisten.

Men nyheten SVT Nyheter Väst berättade om på onsdagen fick riksdagsledamoten Robert Hannah (L) att se rött.

– Folkmord pågår i Irak som begås av IS, och så sent som i onsdags så skedde en terroristattack i London. För mig är det ett svek mot alla offer, mot alla de kvinnor som har sina barn kidnappade av terrororganisationen, säger han.

Träffat drabbade på plats

Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna, har själv varit nere i Irak och träffat offer för IS framfart.

– För mig är det stötande att skattemedel används för att man ska tycka synd om människor som aktivt deltagit i folkmord.

Men kan du inte se en poäng med att öka förståelsen för människan bakom brottslingen?

– En förståelse bygger oftast på att brottslingar ska straffas. Det är mycket att begära att förståelse för folkmördare som idag dessutom går fria. Det behövs forskning kring det här så klart, men det kanske inte är det bästa forumet att ha tycka-synd-om-föreställningar, säger han.

”Uppenbart inte sett den”

– Det är tydligt att han inte sett föreställningen, svarar Johan Gry, som ihop med andra medförfattare, ligger bakom Jihadisten.

– Jag tycker det är oförskämt av en människa, och inte minst en riksdagsledamot, att först måla upp en falsk bild av något man inte sett och sen angripa den bilden, säger han.

Regissören och manusförfattaren Johan Gry.

– Jag vill tydligt markera att jag absolut inte sympatiserar med någon som åker ner och slåss, men däremot vill jag förstå varför en person väljer att göra det.

Har du förståelse för dem som upplevt terrorn på nära håll och tycker att föreställningen är stötande?

– Absolut, men på samma sätt som IS-krigaren avhumaniserar sin fiende för att kunna begå de illdåd dem gör, så är det lätt att avhumanisera de som åker här i från också. Då kommer vi inte åt själva kärnan i problemet, säger Johan Gry.

Följs av diskussion

Efter pjäsen hålls ett panelsamtal med experter om vilka strukturer och drivkrafter som ligger bakom en ung människas beslut att åka och kriga för en terrororganisation.

– Om vi bara behandlar dem som åker som monster så kommer vi aldrig komma till rätta med extremismen. Vi som samhälle har som ansvar att förstå, säger Johan Gry.

Men Robert Hannah (L) menar att för mycket fokus hamnar på förövarna, och att de drabbade glömts bort i pjäsen.

– Självklart har de rätt till yttrandefrihet, men det här är stötande. Han borde göra en föreställning om offren istället, säger Robert Hannah.

Göteborgs stadsteaters lilla scen
av Johan Gry, Joel Nordström och Wahid Setihesh

Regissör: Johan Gry

Skådespelare: Hanne Mathisen Haga, Magdi Saleh och Misagh Sharifian

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.