Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På fredagseftermiddagen svämmades golfbanan i Marks kommun över. Den röda varningen gäller hela helgen och varnar i området mellan Borås och Ulricehamn. Det är första gången sedan översvämningsvarningen tillkom under 2021 som den används. Foto: SVT/Joakim Eriksson

Översvämningsrisk mellan Ulricehamn och Borås – röd varning utfärdad

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utfärdar nu röd varning för översvämningar av fastigheter och vägar mellan Borås och Ulricehamn. Flera aktörer sätter sig nu i krismöten.

– I de värsta berörda områdena är det risk för att översvämningar drabbar boende och det kan vara begränsad framkomlighet, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SVT.

Varningen gäller för översvämningar i övre Viskan utmed Marsjön och Mellsjön och övre Ätran utmed Simmesjön mellan Borås och Ulricehamn. Det kan innebära att vägar och bostäder drabbas.

– Det har kommit mycket regn och snö och i anslutning till en del vattendrag och sjöar är det risk för översvämningar, säger Marcus Sjöstedt, meterolog på SVT.

Det är första gången sedan översvämningsvarningen tillkom under 2021 som den röda varningen används. Den gäller hela helgen.

Krismöten med kommunen

På fredagseftermiddagen sätter sig SMHI, Trafikverket och kommunerna i krismöten tillsammans med räddningstjänsten.

Även gula varningar har utfärdats på flera håll inför helgen. I bland annat Viskan och Nissan ner mot Halland väntas vattenflödena stiga.

Räddningstjänsten: ”Skaffa en pump”

Vid 15.30 på fredagen var det fortfarande lugnt även om det kommit mycket nederbörd.

– Vi har inte haft något larm kopplat till höga flöden ännu, säger Caroline Olausson, kommunikatör på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund efter mötet med kommunerna.

– Vi ser gärna att man tänker på ansvaret att skydda sin fastighet, till exempel skaffa en pump och inte förvara värdefulla saker i källaren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.