De rödgröna partierna ville att projektet med att testa sex timmars arbetsdag skulle vara igång före sommaren, men så har det inte blivit. Foto: SVT

Sex timmars arbetsdag försenas

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs plan att pröva sex timmars arbetsdag har försenats. Ambitionen från den rödgröna majoriteten var att få igång projektet till sommaren men nu kan det dröja till så sent som nästa år.

Projektet att på en kommunal arbetsplats med 30-50 anställda pröva på sex timmars arbetsdag har försenats. I april sade pådrivaren av projektet, kommunalrådet Mats Pilhem (V), att ambitionen var att ha projektet på plats den 1 juli. 

– Det var nog en väl optimistisk tanke jag uttryckte från början. Jag insåg inte att det skulle vara de här problemen med att göra rätt som skulle dra ut på tiden, säger Pilhem.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Uppmärksammades internationellt

Mats Pilhem fick fullspäckade dagar när idén att prova på sex timmars arbetsdag presenterades i våras. Hela världen verkade intresserad och Pilhem ringdes upp av medier från Peking till New York.

Det här blev en internationell sak där många medier hörde av sig. Blev det lite av ett antiklimax?

– Nej, absolut inte. Jag hade tyckt att det var bättre att det kommit igång så snart som möjligt.  Men det är bättre att vi gör ett bra projekt så det blir någonting som går att utvärdera, säger Pilhem.

Upphandlingskraven försenar

Förseningen beror på svårigheterna kring upphandling och även att få tag på en forskare som kan följa projektet på det som troligtvis blir ett äldreboende. Den nya planen är att det senast ska vara igång vid årsskiftet.

– Kraven om offentlig upphandling är ganska strikt reglerad och jag trodde att jag skulle kunna ta en följeforskare från en tidigare upphandling men det kan vi inte göra och där förlorade vi ungefär fyra månader, säger Pilhem.

Är du orolig för att ni inte ska kunna komma igång vid årskiftet utan stöta på fler hinder på vägen?

– Nej, vi kommer att genomföra detta. Om det skulle vara så att vi skulle stöta på något annat hinder kommer det bara att bli försenat men vi kommer att genomföra det, säger Pilhem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Mer i ämnet