Det började ryka från ett träbjälklager i det gamla stadshuset i Göteborg på måndagen. Foto: SVT

Rökutveckling i gamla stadshuset i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades på måndagseftermiddagen till det gamla stadshuset på Gustaf Adolfs torg. Detta efter att en borr fått ett träbjälklager att börja ryka.

Larmet ska ha nått räddningstjänsten vid klockan 15.40 på måndagen.

– Vi är där med två stationer och försöker lokalisera var den här mindre rökutvecklingen kommer ifrån. Det är ganska kraftliga bjälklager så vi kan nog behöva frilägga en del, sa Joakim Hallin, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg strax före klockan 16.

Sedan 2016 håller det kommunala fastighetsbolaget Higab på att grundförstärka det såkallade Börsenkvarteret där det gamla stadshuset ingår. Dessutom pågår renoveringar. Och det var i samband med arbetet att bygga kontor på plan fyra som olyckan var framme.

– De höll på att borra för avlopp genom ett betongbjälklag. Sedan kom de åt ett träbjälklag och då har borren bränt i trät, berättar Svante Thun, projektledare på Higab vid 16.20-tiden.

När det började ryka var dock en arbetsledare snabbfotad.

– Arbetsledaren hällde en hink vatten över det rykande hålet och larmade sedan räddningstjänsten, säger Svante Thun.

Arbetsledaren hyllas

Byggnaden är ett byggnadsminne men den här gången behövde räddningstjänsten endast ta bort några brädor för att kontrollera att det inte brann.

– Det har inte hänt något liknande tidigare. Det har hänt att byggdamm föranlett en del larm men den här gången var det på riktigt. Så det var ett rådigt ingripande av arbetsledaren, säger Svante Thun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer