Ronny Johansson oroas över torkan Foto: SVT

Ronnys skörd torkar bort

Uppdaterad
Publicerad

Ronny Johansson har drivit lantbruk i Olofstorp sedan 1983. Men en torka som årets har han aldrig upplevt tidigare.

– Vi lever under vädrets villkor. Det är spelets regler. Men att det blir så här extremt är inget bra, säger han och skakar på huvudet.

Mjölkbonden Ronny Johansson visar ut på ett fält mitt emot gaveln på ladugården. I mitten liknar fältet hjässan på en tunnhårig man. Ärtor och havre växer glest mellan torra jordklumpar.

– Här blir kanske en halv skörd på den här biten, säger Ronny Johansson och slår ut med armarna.

Göteborg

Som många lantbrukare i Sveriges brottas han nu med följderna av den senaste tidens torka. Och oroas för framtiden.

– Det är bekymmersamt, säger han.

Varför kan du inte vattna?

– Du måste ha tillstånd och sedan blir det för dyrt att dra ledningar.

Kan tvingas slakta

Då spannmål torkar bort förbereder sig nu bönder för att slakta djur på grund av foderbrist. Torkan har jämförts med den från 1992. Då förlorades inkomster på totalt 3 miljarder kronor. Och om inte regnet faller, så riskerar 2018 att bli ett lika tufft år.

– Det ser jag som mycket troligt. För min del kan vi behöva slakta ut och då får vi mindre intäkter. Jag tror att det kan bli ett förlorat år för många bönder, säger Ronny Johansson

Hoppas på regn

Ännu har han dock inte gett upp hoppet om året. Om regnet faller och tredje skörden blir bra så kan det hända att han får ihop tillräckligt med foder. Men något regn syns ännu inte på vädersidornas långtidsprognoser.

– Det är bara att ruska på huvudet, säger Ronny Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet