Axel Josefsson (M) och Jonas Attenius (S). Foto: Moderaterna/SVT

S och Alliansen överens efter budgetkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Budgetstriden i Göteborg är över. På måndagen meddelade Socialdemokraterna att de drar tillbaka sitt hot om att fälla Alliansbudgeten. Efter att Alliansen backat på flera förslag tyder nu allt på att det blir Alliansens budget som röstas igenom i fullmäktige på onsdag.

Bland annat har Alliansen gått med på att skjuta till mer pengar till skolan och strukit ett mål om att sälja bort 4.000 hyresrätter under mandatperioden. Dessutom kommer den särskilda anställningstryggheten som gällt personal inom Göteborgs stad att behållas. Alliansens tidigare budgetförslag innehöll också uppdrag om att öppna för privatisering av bambapersonal, vaktmästare och lokalvårdare, något som nu strukits.

– Jag är nöjd över att ha nått en uppgörelse med Socialdemokraterna. Alliansen tar ansvar för styret av Göteborg och nu kan vi fortsätta att genomföra vår politik, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beskedet innebär att Socialdemokraterna kommer att släppa fram Alliansens budget vid budgetomröstningen.

- Vi är fortfarande djupt kritiska till styrets budget. Den gör inte vad som krävs för att lösa de problem som skolan och omsorgen lider av, men jag är samtidigt stolt över att vi har lyckats stoppa förslag som skulle innebära närmast oåterkalleliga försämringar av välfärden. Det är att sätta välfärden först, i handling, inte bara i ord, säger Jonas Attenius (S), oppositionsråd.

Hotade fälla Alliansbudgeten

Det var för ett par veckor sedan som Socialdemokraterna hotade med att gå ifrån praxis och rösta på något annat partis budgetförslag. Det hade betytt att Alliansens budgetförslag med stor sannolikhet hade fallit, och att Göteborgs stad skulle ha stått inför en mycket märklig politisk situation.

Skälet till S-hotet var enligt Jonas Attenius att Alliansens budget innehöll för många nedskärningar i välfärden.

– Skolan blir särskilt utsatt för stora nedskärningar, med konsekvenser för våra barns framtid. Samtidigt får den administrativa apparaten fortsätta växa, skrev gruppledaren Jonas Attenius i ett blogginlägg då.

Demokraterna gjorde också gemensam sak med Socialdemokraterna och fick igenom att budgetbeslutet skulle skjutas upp. En debatt och omröstning om budgeten hålls nu därför på ett extrainsatt fullmäktigemöte på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.