S, V och MP i Sotenäs är villiga att samarbeta både med allianspartierna och med Demokratiresan. Däremot är dörren till Sverigedemokraterna stängd. Foto: SVT

Efter 16 år i opposition – nu tar S, V och MP över styret i Sotenäs

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sotenäs är kommunen som verkar styras i 16-årscykler. Alliansen hade makten i 16 år och nu tar S, V och MP över.

– Vi har suttit i opposition i 16 år. Innan dess styrde vi i 16 år så det här känns lite historiskt, säger Jan-Olof Larsson, ordförande för Socialdemokraterna i Sotenäs.

Tillsammans samlar de tre partierna bara 10 av 31 mandat – medan allianspartierna samlar 13 mandat. Trots det bildar vänsterblocket ett minoritetsstyre.

– Vi har haft samtal med alliansföreträdare och Demokratiresan. Alliansen har valt att gå i opposition, säger Jan-Olof Larsson.

Enligt Roland Mattsson (M) handlar det om att allianspartierna inte fått stöd av Sverigedemokraterna eller Demokratiresan och därför valt att låta S, V och MP styra i stället, trots att allianspartierna samlar fler mandat.

– Vi har gjort sonderingar och prövat alla möjliga lösningar men det har inte gett någon frukt.

Vill inte samarbeta med SD

Posten som kommunstyrelsens ordförande kommer gå till Theresé Mancini (S).

S, V och MP är villiga att samarbeta både med allianspartierna och med Demokratiresan. Däremot är dörren till Sverigedemokraterna stängd.

– Vi vill inte skapa ett direkt samarbete med Sverigedemokraterna. Vi är helt ense om detta i partiet, säger Jan-Olof Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet