Jakob Johansson lämnar den avgörande playoffmatchen mot Italien på bår. Foto: AFP PHOTO/Miguel Medina

Så bör Jakob Johanssons knä rehabiliteras

Uppdaterad
Publicerad

Playoff-spelet blev både sött och salt för Trollhättesonen Jakob Johansson. Han sköt Sverige till VM, men riskerar att missa festen på grund av en korsbandsskada. Nu väntar en lång och tuff rehabilitering.

Knappt tjugo minuter hade gått av returmötet mot Italien när olyckan var framme. Jakob Johansson vred om knäet i ett försök att ta emot en passning på mittplan, och sjönk genast ihop i smärtor. Det främre korsbandet var av.

– Det är åtta månaders rehabilitering från operationstillfället, och antingen opererar man inom ett par dagar från skadan, eller efter sex veckor när svullnaden har lagt sig, säger Matilda Lundblad, UEFA-forskare och idrottsläkare.

VM inleds om sju månader. Det finns dock visst hopp om att Jakob Johansson ska hinna tillbaka innan dess. Förbundskaptenen Janne Andersson sa på en presskonferens att han hoppas på mittfältaren, ”även om det blir snålt”.

Många kommer tillbaka

I sin forskning har Matilda Lundblad studerat skadorna hos samtliga Champions league-lag. Av de korsbandsskadade kom 97 procent tillbaka till samma höga nivå ett år efter skadan, men efter tre år är bara 60 procent kvar på den nivån.

– Det handlar bland annat om andra skador som de ådragit sig i samband med korsbandsskadan, till exempel brosk- eller meniskskador, som gjort att de försvunnit från den absoluta toppen. Det är tydligt att det har ett samband med skadan på främre korsbandet, säger Matilda Lundblad.

VM-satsning inte riskfri

Champions league-lagen tar i snitt tillbaka sina korsbandsskadade spelare efter sex månader, två månader tidigare än den rekommenderade rehabiliteringstiden, vilket i Jakob Johanssons fall skulle innebära att VM är inom räckhåll. Men det vore inte riskfritt.

– Pratar vi om operationen så tar man senan till baksida lår och skapar ett nytt ”ligament”. Det tar upp till ett år för senan att omvandlas och bli så lik ett ligament som möjligt. Går man tillbaka innan åtta månader så är sannolikheten stor att man drar på sig samma skada igen. Risken är högre, säger Matilda Lundblad.

Så går rehabiliteringen till

Korsbandsskadan kan göra det svårt att aktivera framsida lår, och till en början läggs fokus på att kunna sträcka ut knäet, så att man inte stelnar till. Därefter handlar det om att bygga upp muskulaturen och koordinationen igen.

– Efter ett tag kommer han att kunna träna väldigt tufft, säger Matilda Lundblad. Det är nyckeln, att bibehålla fysiken. Man tränar ett eller två tuffa pass om dagen.

Men trots att man kan belasta hårt under träning bör man inte återgå till fotbollen för tidigt. Momenten när man vrider och vänder ökar risken för korsbandsskador. Speciellt om man är nära inpå en tidigare skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.