”Påsken är ju den största godishögtiden på hela året och de andra försäljningstopparna för oss är halloween och jul, så det här är förstås kännbart”, säger godistillverkaren Jesper Lööw. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Godistillverkarens jättetapp inför påsk: ”Har inte sett något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är årets stora godishelg – men i år är allt annorlunda. På godistillverkaren Grahns konfektyr i Skövde är personalen nu korttidspermitterad och jobbar bara 60 procent.

– Vi exporterar mycket och Norge har ju stängt ner försäljningen av lösviktsgodis. Även här i Sverige minskar försäljningen, säger företagets ena ägare Jesper Lööw.

Grahns konfektyr har två fabriker i Skövde där de tillverkar godis. I spåren av coronakrisen har försäljningen av lösviktsgodis gått ner. I Sverige har beställningarna minskat med 50-70 procent.

– Sedan har gränshandeln mot Norge tappat 95 procent eftersom norrmännen inte åker över och handlar i Sverige, säger Jesper Lööw.

Coronaviruset i Västsverige

Men företaget hann leverera ut ganska stora volymer på export innan den marknaden i praktiken stängde ner helt.

– Påsken är ju den största godishögtiden på hela året och de andra försäljningstopparna för oss är halloween och jul, så det här är förstås kännbart.

Statsministerns godisbudskap

Statsminister Stefan Löfven framhöll vid en presskonferens om coronaläget särskilt att föräldrar inte ska låta sina barn gå runt och fråga efter godis den här påsken.

– Påskkärringarna får ställa kvasten på parkeringen, sade Stefan Löfven förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet