Västtrafiks biljettkontrollanter byter jobb till informatörer Foto: SVT/arkiv

Västtrafik sätter in kontrollanter – ska förhindra trängsel

Uppdaterad
Publicerad
I veckan kom Folkhälsomyndigheten med riktlinjer för hur risken för smittspridning i kollektivtrafiken kan motverkas. I rekommendationerna står bland annat att ”antalet resenärer bör begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas”

De senaste veckorna har många av Västtrafiks resenärer möts av avspärrningar på den främre delen av bussarna för att minska smittorisken för förarna.

Man har även uppmanat passagerare att undvika att åka i rusningstider. Och under torsdagen, sätter Västtrafik in personal vid vissa hållplatser som har till uppgift att förhindra trängsel och agera som informatörer, detta rapporterar Göteborgs-Posten.

60 kontrollanter byter jobb

Den personal som västtrafik kommer att använda sig av för att genomföra detta är de 60 kontrollanterna som vanligtvis kontrollerar resenärers biljetter. Deras uppgift kommer nu istället att vara att informera resenärer om vad som gäller, men har inget mandat att stoppa påstigningar.

– De ska stå vid några valda hållplatser där vi tror att det kan bli trängsel, de kommer alltså inte hindra resenärer att stiga på bussen eller spårvagnen, men de ska informera om läget och upplysa passagerarna om andra linjer eller avgångar, säger äger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet