Maria Falkenberg forskning undersöker om varför barn som genomgår cancerbehandlingar drabbas av olika symptom även i vuxen ålder. Foto: Cancerfonden

Göteborgs universitet får 70 miljoner för cancerforskning

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs universitet har fått 70 miljoner kronor från Cancerfonden. En av de som får ta del av pengarna är forskaren Maria Falkenberg.

– Det känns fantastiskt. Nu behöver vi inte oroa oss utan kan fokusera på vårt arbete, säger hon.

Cancerfondens forskningsnämnd beslutade i onsdags att dela ut 670 miljoner kronor till olika lärosäten i landet. Göteborgs Universitet är ett av dem, och får totalt 70 miljoner kronor. Maria Falkenberg är en av de forskare som får ta del av pengarna.

– Det betyder väldigt mycket att veta att min grupp har finansiering under de närmaste tre åren, säger hon.

Barn med cancer drabbas senare i livet

Maria Falkenbergs forskning handlar om att undersöka varför barn som behandlats för cancer kan drabbas av andra sjukdomssymptom när de växer upp. Det kan handla om hjärtsvikt, nedsatt hörsel eller balansstörningar. Av de 70 miljoner som Göteborgs universitet tilldelas så kommer drygt fem miljoner att gå till just denna forskning.

– Det innebär att jag kan driva en helt ny forskningsinriktning i mitt laboratorium. Vi kan studera nya frågor och förhoppningsvis öppna upp ett nytt forskningsfält, säger Maria Falkenberg.

Skador i DNA kan vara orsaken

Hypotesen är att skadat mitokondrie-DNA kan vara en orsak till att vuxna som behandlats för cancer som barn drabbas av symptomen. Bland annat på grund av att just de här symptomen är vanliga hos patienter med mitokondriell sjukdom.

– Med det här stödet från Cancerfonden har vi nu möjlighet att undersöka om våra idéer är riktiga. Då kan vi bidra till utvecklingen av nya cancerläkemedel med mindre sena biverkningar, säger Maria Falkenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.