”Det har varit lite för varmt kan man säga, det har de varit”, säger Bernhard Hertzman. Foto: TT

Så gick det för jordgubbarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter varningar om att jordgubbarna riskerade ta slut inför midsommarafton, kan nu Bernhard Hertzman på Bärby självplock konstatera att det kommer att finnas bär. Trots vädret.

– Det har varit lite för varmt kan man säga, det har de varit.

Under nästan hela maj regnade det inte en enda gång i Göteborgsområdet vilket gjorde att flera kommuner i Västsverige och hela Sverige införde bevattningsförbud. Växter, odlingar och bär drabbades av den torra luften och det var tal om att det eventuellt inte skulle bli några jordgubbar till midsommarafton.

Ett av de ställen som drabbades av det torra vädret och varma luften är Bärby självplock utanför Göteborg. Där odlas jordgubbar, blåbär, hallon och vinbär – för att nämna ett axplock.

Enligt ägaren Bernhard Hertzman kom jordgubbarna 14 dagar tidigare än vanligt.

– Vi ligger lite efter. Man var lite orolig ett tag att vattnet inte skulle räcka till. När vi inte får vatten på en månad, då är det illa. Klart att man blev orolig när säsongen kom för tidigt. Men nu när det har kommit lite regn och blivit svalare, så kommer vi att klara jordgubbar till midsommar, säger Bernhard Hertzman till SVT Nyheter Väst.

”Kan vara lugna”

Deras odling är liten, på drygt fyra hektar odlas det jordgubbar.

– Vi har bara självplock och gårdsbutik. Vi säljer inte till grossister. Så det är en rätt liten odling om man jämför med jordgubbsodlare som kan ha upp till 40 hektar.

Han berättar att när det under den torra perioden som var, så snabbmognade jordgubbarna och bären hann inte utvecklas.

– Det är tråkigt att vara jordgubbsodlare om jordgubbarna kommer försent så de inte säljs, då är man lite fel ute. Men de som ska ha jordgubbar till midsommar, de kan vara lugna. Det kommer inte vara några problem. Det kan i och för sig bli svårt om hela Göteborg skulle komma hit för att köpa jordgubbar, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.