Totalt skickades 17 000 provtagningskit ut till slumpvis utvalda invånare. Undersökningen genomfördes i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Försvarsmakten.
Hoppades på fler svar
Drygt tre procent av proven som kunde bedömas var positiva. Totalt lämnades runt 6 000 prover in. Det är färre än de 10 000 provsvar som projektet hoppats på.
– Det som hade mest betydelse var att de släppt fritt för folk med symptom att testa sig. Så då blev inte lika attraktivt att delta, säger Magnus Lindh.
Fem områden var utvalda i studien för att täcka in olika boendeformer och för att få olika karaktär på områdena: Biskopsgården och Bergsjön, Majorna samt Haga/Vasastaden samt ett villaområde i Björkekärr i Örgryte.
Mer analys väntar
Nu ska resultatet analyseras vidare. Datan ska kartläggas för att se hur sjukdomsspridningen ser ut mellan olika stadsdelar, kön och åldrar. De resultaten väntas i vecka 31.
– Det som är spännande att se om det finns skillnader mellan bostadsområden och åldrar, säger Magnus Lindh.
Den stora provtagningen visar endast om testpersonerna varit sjuka i covid-19 i det ögonblick som de tagit provet. Att undersöka hur många som redan haft sjukdomen, via ett antikroppstest, var något som diskuterades. Det blev aldrig av på grund av att det var för resurskrävande att göra med så kort varsel, berättar Magnus Lindh. Men en sådan studie skulle kunna bli aktuell efter sommaren.
– Vi funderar på att eventuellt göra en sådan uppföljande rapport på antikroppar, säger Magnus Lindh.
Masstestning
Totalt skickades 17 000 inbjudningar och provtagningsmaterial skickas ut.
Undersökningen gjordes med stöd av Folkhälsomyndigheten och av Försvarsmakten.
Proverna gjordes genom självtester i svalg och näsa.
Källa: Västra Götalandsregionen