Totalt 17 000 testkit skickades ut. Runt 6 000 prover lämnades in. Foto: TT/SVT

Så många göteborgare var smittade av covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Masstestningen för covid-19 inleddes efter midsommar. Det första resultatet visar hur många göteborgare som hade en pågående infektion vid provtillfället.
– Min gissning var 3 procent. Det blev 3,1 procent. Så det stämde ganska väl, säger Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ansvarig för projektet.

Totalt skickades 17 000 provtagningskit ut till slumpvis utvalda invånare. Undersökningen genomfördes i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Försvarsmakten.

Hoppades på fler svar

Drygt tre procent av proven som kunde bedömas var positiva. Totalt lämnades runt 6 000 prover in. Det är färre än de 10 000 provsvar som projektet hoppats på.

– Det som hade mest betydelse var att de släppt fritt för folk med symptom att testa sig. Så då blev inte lika attraktivt att delta, säger Magnus Lindh.

Fem områden var utvalda i studien för att täcka in olika boendeformer och för att få olika karaktär på områdena: Biskopsgården och Bergsjön, Majorna samt Haga/Vasastaden samt ett villaområde i Björkekärr i Örgryte.

Mer analys väntar

Nu ska resultatet analyseras vidare. Datan ska kartläggas för att se hur sjukdomsspridningen ser ut mellan olika stadsdelar, kön och åldrar. De resultaten väntas i vecka 31.

– Det som är spännande att se om det finns skillnader mellan bostadsområden och åldrar, säger Magnus Lindh.

Den stora provtagningen visar endast om testpersonerna varit sjuka i covid-19 i det ögonblick som de tagit provet. Att undersöka hur många som redan haft sjukdomen, via ett antikroppstest, var något som diskuterades. Det blev aldrig av på grund av att det var för resurskrävande att göra med så kort varsel, berättar Magnus Lindh. Men en sådan studie skulle kunna bli aktuell efter sommaren.

– Vi funderar på att eventuellt göra en sådan uppföljande rapport på antikroppar, säger Magnus Lindh.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
17 000 göteborgare ska testas för covid-19 – på en vecka. Hör Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset om hur det går till. Foto: TT/SVT

Masstestning

Visa

Totalt skickades 17 000 inbjudningar och provtagningsmaterial skickas ut.

Undersökningen gjordes med stöd av Folkhälsomyndigheten och av Försvarsmakten.

Proverna gjordes genom självtester i svalg och näsa.

Källa: Västra Götalandsregionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet