Familjerna bör erbjudas trygga boenden och barnen behöver få stöd in i samhället, till exempel genom fritidsaktiviteter, enligt rapportförfattaren Jeanette Olsson. Foto: SVT

Så mår nyanlända barn i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Hur mår nyanlända barn som kommit till Sverige med sina familjer? En ny rapport ger svaret. Och trots flera utmaningar mår barnen förhållandevis bra.

I en ny rapport med intervjuer med bland annat skola och socialtjänst har Göteborgsregionens kommunalförbund, GR, undersökt hur barn som kommit till Sverige med sina familjer har det. Man hade tidigare fokuserat på ensamkommande och ville nu få en större bild. Och svaret är att barnen mår förhållandevis bra.

– Det framkommer inga särskilda tecken på oro för barnens fysiska eller psykiska hälsa. Det finns inte heller någon överrepresentation av orosanmälningar till socialtjänsten, säger rapportförfattaren Jeanette Olsson.

– Man hade kunnat tro att barnen skulle må sämre som kommer från en svår situation, men de som jobbar närmast de här barnen upplever att barnen mår förhållandevis väl, säger Jeanette Olsson.

Finns utmaningar

Men det som kan påverka barnen negativt är bland annat att flera av dem bor trångt och i tillfälliga lösningar, och har behövt byta skola flera gånger vid flyttar.

– Det är viktigt att barnen har en fungerande vardag och att familjen mår bra, säger Jeanette Olsson, som pekar på en fast bostad som en viktig faktor för att barnen ska känna trygghet.

Fortsättning till hösten

Men det är fortfarande viktigt att jobba förebyggande, enligt Jeanette Olsson. Till hösten kommer rapporten därför användas för att utforma föräldrastödskurser och  kompetensutveckling inom socialtjänsten.

I rapporten Situationen för nyanlända barn i familj har Göteborgsregionens kommunalförbund intervjuat 100 personer från bland annat skola och socialtjänst i förbundets 13 kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.