I en ny rapport med intervjuer med bland annat skola och socialtjänst har Göteborgsregionens kommunalförbund, GR, undersökt hur barn som kommit till Sverige med sina familjer har det. Man hade tidigare fokuserat på ensamkommande och ville nu få en större bild. Och svaret är att barnen mår förhållandevis bra.
– Det framkommer inga särskilda tecken på oro för barnens fysiska eller psykiska hälsa. Det finns inte heller någon överrepresentation av orosanmälningar till socialtjänsten, säger rapportförfattaren Jeanette Olsson.
– Man hade kunnat tro att barnen skulle må sämre som kommer från en svår situation, men de som jobbar närmast de här barnen upplever att barnen mår förhållandevis väl, säger Jeanette Olsson.
Finns utmaningar
Men det som kan påverka barnen negativt är bland annat att flera av dem bor trångt och i tillfälliga lösningar, och har behövt byta skola flera gånger vid flyttar.
– Det är viktigt att barnen har en fungerande vardag och att familjen mår bra, säger Jeanette Olsson, som pekar på en fast bostad som en viktig faktor för att barnen ska känna trygghet.
Fortsättning till hösten
Men det är fortfarande viktigt att jobba förebyggande, enligt Jeanette Olsson. Till hösten kommer rapporten därför användas för att utforma föräldrastödskurser och kompetensutveckling inom socialtjänsten.
13 kommuner i kartläggningen
I rapporten Situationen för nyanlända barn i familj har Göteborgsregionens kommunalförbund intervjuat 100 personer från bland annat skola och socialtjänst i förbundets 13 kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.