Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tas första spadtaget till den nya kopplingsstationen som ska se förse battericellsfabriken med lika mycket el som hela Skaraborg i övrigt använder. Foto: Ellevio

Enorma mängder el krävs till Volvos batterifabrik i Mariestad – så ska det räcka

Uppdaterad
Publicerad

Volvos planerade battericellsfabrik i Mariestad kommer att kräva enorma mängder el. Lika mycket som hela Skaraborg eller halva Göteborg använder.

– Det här blir vår största enskilda kund, säger Tomas Brunzell, elnätschef Mellansverige Ellevio.

Nu byggs infrastrukturen för el ut rejält i Skaraborg vilket kommer att gynna andra företag som behöver mer el.

Den nya battericellsfabriken kommer att behöva en effekt på i storleksordningen 400 megawatt (MW), lika mycket som hela Skaraborg använder i dag. Därför behövs helt nya kraftledningar och det är en utbyggnad som kommer att ske i tre steg fram till 2030.

Har tagit första spadtaget

Första spadtaget har just tagits och halvårsskiftet 2026 ska elleverantören Ellevio enligt Volvo kunna leverera 142 MW till fabriksplatsen. Det är snabba ryck när det gäller att bygga kraftledningar – en process som normalt tar mycket lång tid för tillstånd och projektering.

– V har fantastiska möjligheter med mycket stora investeringar på väg in inom den gröna omställningen som påverkar hela näringslivet och också hela underleverantörsledet. Men eltillgången är den avgörande frågan, säger landshövding Sten Tolgfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.