Volvos planerade batterifabrik utanför Mariestad är tänkt att byggas på marker med fridlysta groddjur. Nu får bolaget dispens att flytta de skyddade djuren. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Fridlysta groddjur får flyttas för batterifabrik i Mariestad

Uppdaterad
Publicerad

Volvo beviljas tillstånd att flytta på fridlysta djur för att kunna bygga en ny batterifabrik i Korstorp utanför Mariestad.

– Vi har vägt samhällsintresset av investeringen mot skyddet av arter. Vi landade då i en dispens”, säger Eva Olsen, chef på länsstyrelsens enhet för naturärenden i ett pressmeddelande.

Det är fridlysta groddjur och den fridlysta citronfläckade kärrtrollsländan som nu lever på området som behöver flyttas, och det är länsstyrelsen i Västra Götaland som ligger bakom beslutet.

Groddjuren och trollsländorna ska nu flyttas till ett närliggande område där Volvo skapar fyra nya dammar för djuren.

Förra året fick Volvo Cars och Northvolt dispens för att flytta fridlysta grod- och kräldjur när de planerade för att bygga sin batterifabrik i Göteborg.

”Alla kommer dricka champange ikväll – se de glada minerna i Mariestad efter beslutet om batterifabriksbygget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kommunstyrelsens ordförande, Johan Abrahamsson (m) om hur han ser på att Volvo AB satsar på batterifabrik i Skaraborg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.