Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Gullspångspolitikerna Carina Gullberg (S) och Björn Thodenius (M) förklara varför de tror att en batterifabrik i grannkommunen Mariestad kan få positiva effekter för Gullspång. Foto: SVT

Kommunpolitikerna: Volvos batterifabrik blir ett uppsving för Gullspång

Publicerad

Volvos besked om att företaget tänker bygga batterifabrik i Mariestad har skapat stor framtidstro i grannkommunen Gullspång. Efter många krisår hoppas nu politikerna på inflyttning.

– Vi får verkligen titta på vad vi kan erbjuda och då har ju vi sjönära boende, säger kommunpolitikern Carina Gullberg (S).

Hör de förväntansfulla Gullspångspolitikerna i videoklippet ovan!

Volvos planerade batterifabrik i Mariestad väntas ge tusentals nya jobb och kommunerna runtom Mariestad ser både en ny arbetsmarknad för de som bor i kommunen och hoppas på nya inflyttande.

I Otterbäcken i södra Gullspång står 32 sjönära tomter snart klara alldeles invid Vänern.

– Det är jättestort faktiskt. Jag tänker ju direkt arbetstillfällen. Det är lätt att ta sig från Hova och Gullspång, säger Carina Gullberg (S).

Fantastisk möjlighet

De båda kommunpolitikerna i Gullspång överens om att det här är en chans man inte får missa.

– Det är ju en fantastisk möjlighet för en kommun som Gullspång och alla kommuner som ligger runt Mariestad. Det här tror vi jättemycket på, säger Björn Thodenius (M).

– Vi måste titta på fler ställen som vi kan bygga på. Då tänker jag både på nya hyresrätter och nya bostadsrätter, inte bara hus, säger Carina Gullberg (S).

Men det är svårt att folk få att flytta till mindre orter även om det finns tusentals jobb i närheten, konstaterar en av landets främsta experter på städer och regional utveckling, professor Charlotta Mellander.

– Jag tror att den absolut överväldigande majoriteten inte kommer att hamna i Gullspång, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.