Volvo Cars fabrik i Göteborg. Foto: TT

Volvo planerar för stor expansion i Torslanda

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars har ansökt om planbesked för en storsatsning i Torslanda. Det handlar om 112 hektar mark. I ansökan ingår även planer för en batterifabrik, enligt Göteborgs Posten.

Volvo Cars har lämnat in en ansökan till stadsbyggnadskontoret i Göteborg. I den framgår att Volvo Cars vill bygga ut i Torslanda. Det handlar om ett 112 hektar stort markområde.

– Vi håller på att kolla upp möjligheterna för att kunna göra strategiska etableringar i Torslanda, säger Volvo Cars presstalesman Magnus Holst.

Många kommuner hoppas

Enligt Göteborgs Posten är det tydligt, i en plankarta som bifogats ansökan, att företaget även planerar för en batterifabrik på området.

Information som är intressant då Volvo Cars tidigare inlett ett samarbete med batteriföretag Northvolt för att producera batterier till Volvo.

De två företagen har tidigare uttalat att de planerar att bygga en gigantisk fabrik för 30 miljarder kronor som kan ge 3 000 arbetstillfällen. I samband med detta har man sonderat bland ett 40-tal kommuner i Sverige, men även bland platser utomlands för att se var det vore mest fördelaktigt.

– Vi har en tidsplan och vi hoppas att vi skall kunna komma med besked i år. Så det är en process som pågår, säger Magnus Holst.

Inga beslut tagna

I Västsverige har bland annat Svenljunga, Skövde, Mariestad och Göteborg visat intresse.

Frågan blir då om ansökan till stadsbyggnadskontoret innebär att Volvo Cars och Northvolt bestämt sig för Göteborg.

– När det gäller batterifabriken så finns det inga beslut. Det är solklart. Vi utforskar olika möjligheter med Northvolt och vi undersöker ett antal platser i hela europa kring detta, säger Volvo Cars presstalesman Magnus Holst.

Kan den hamna i Göteborg?

– Hypotetiskt ja, men det finns inga beslut. Men mycket måste stämma för att göra en så stor etablering, säger Volvo Cars presstalesman Magnus Holst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volvo cars

Mer i ämnet