Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gullspång kanske inte ska hoppas på en stor inflyttning när grannkommunen Mariestad får en batterifabrik – starta klippet för att se professor Charlotta Mellander förklara varför det inte är en självklarhet. Foto: SVT

Expertens varning: Svårt att få folk att välja mindre kommuner

Publicerad

Gullspång och andra grannkommuner till den planerade batterifabriken i Mariestad hoppas på många nya inflyttande. Men det är svårt att folk få att flytta till mindre orter, även om det finns tusentals jobb i närheten, visar forskningen.

– Jag tror att den absolut överväldigande majoriteten inte kommer att hamna i Gullspång, säger professor Charlotta Mellander, en av Sveriges främsta experter på städer och regional utveckling.

Hör Charlotta förklara varför små kommuner har svårt att locka folk i videoklippet ovan.

Det har talats om att Volvos planerade batterifabrik i Mariestad ska ge tusentals nya jobb. Kommunerna runtom Mariestad ser både en ny arbetsmarknad för de som bor i kommunen och hoppas på nya inflyttande.

Så frågan är i vilken grad det finns fog för optimismen i Gullspång?

– Man har kanske mer fog än om det inte hade funnits lokalisering där överhuvudtaget, säger professor Charlotta Mellander som arbetar vid Handelshögskolan i Jönköping.

Mycket närmare Mariestad – eller större städer

Hon tror att folk som planerar att bosätta sig i närområdet när batterifabriken blir verklighet kommer hamna ”mycket närmare Mariestad” än Gullspång.

De flesta som tänker sig att pendla till batterifabriken kommer att bo i större städer, menar Mellander. Då kanske till och med Mariestad är ”för litet”.

– Tittar man på hur människor bor så dras de allra flesta människor till större städer, säger professorn som menar att Gullspång borde satsa på de ungdomar från Gullspång som kan tänka sig att bo kvar och erbjuda dem rätt utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.