Foto: SVT

Så ska krisen lösas vid barnsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg lyfts fram som ett sjukhus i absoluta världsklass, men problemen att rekrytera och behålla personal har under året blivit allt mer akuta. Nu vill man vända trenden.

I dag saknas 20 sjuksköterskor och 10 specialistsjuksköterskor och 16 vårdplatser är stängda. Men nu hoppas man lyckas vända trenden.

– Vi har vidtagit ett antal åtgärder där vi förbättrar villkoren och inför extra ersättning och vår förhoppning är att locka tillbaka kollegor som har slutat och få fler nysökande, säger Ian Milsom som är områdeschef vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och kvinnokliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Krisen på barnsjukhuset

Hög arbetsbelastning

Inom Vårdförbundet talar man om att det uppstått en negativ spiral. Personalen vid barnsjukhuset har en krävande arbetssituation med hög arbetsbelastning, mycket natt- och helgarbete och en lön som många gånger är högre på andra håll. Ju fler som slutar desto högre blir arbetsbelastningen för dem som är kvar vilket i sin tur leder till att ännu fler säger upp sig.

– Det viktigaste är att få anställt sjuksköterskor som vill stanna då de får bra anställningsvillkor som man kan kombinera med ett privatliv och kompetensutveckling. Det behövs en vettig betalning så att man kan försörja sig, säger Marianne Andersson Steen som är huvudskyddsombud vid område ett vid Sahlgrenska som innefattar Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Utöka verksamheten

Sjukhusets ledning presenterade nyligen en handlingsplan för regionpolitikerna. Akut har man infört temporär arbetstidsförkortning under natten, mer betalt vid extrapass och en trettonde månadslön. På längre sikt handlar det om att få fram fler utbildningsplatser, bättre arbets- och lönevillkor och möjligheter till kompetensutveckling.

Men planen är inte bara att öppna stängda vårdplatser och fylla tomma tjänster utan även att kraftigt utöka verksamheten. Göteborgarna blir allt fler och vården kan i dag behandla fler svåra sjukdomar vilket leder till att behoven växer.

– Vi måste öka antalet medarbetare för att få fler vårdplatser öppna så att vi kan ta hand om alla patienter, såväl från Göteborg som regionen och nationellt, säger Ian Milsom. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på barnsjukhuset

Mer i ämnet