Foto: SVT

Verksamhetschefen: Det fungerar inte bra

Uppdaterad
Publicerad

Eira Stokland, verksamhetschef för operation och intensivvård på Drottning Silvias barnsjukhus, vill inte kommentera det enskilda fallet men säger de råder brist på intensivvårdsplatser och att de måste prioritera.

– Anledningen att det inte funnits intensivvårdsplats har med stor säkerhet varit att vi har fått prioritera en annan patient som har varit mera svårt sjuk, säger Eira Stokland.

Men har ni inga marginaler så att ni kan ta hand om både akuta fall och planerade operationer?

Krisen på barnsjukhuset

– Det finns en generell resursbrist och ibland blir det toppar och det kommer in flera patienter än vad vi har platser för och då behöver vi prioritera.

Flera familjer har liknande upplevelser

Kevins pappa Frank von Grüner säger att han under resans gång mött flera familjer som vittnar om liknande upplevelser vid sjukhuset med inställda operationer, oro och frustration.

– Jag har funderat över varför man inte hör mer om det här. Men jag tror att ingen orkar prata om det här när man är i den situationen. Man orkar inte med sig själv ens, säger han.

Eira Stokland medger att det inte är ett gott betyg för sjukhusets verksamhet.

– Det säger att det inte fungerar bra. Det finns en brist på intensivvårdsplatser för barn i hela Sverige. Det här är högspecialiserad vård och det är en ganska smal kompetens som kan klara att ta hand om de här patienterna.

Beklagar situationen

– Jag kan bara beklaga att det har blivit så här. Det är jättetråkigt att höra att man ställer in en operation fyra gånger.

Den tionde oktober ska familjen till Göteborg igen då de har fått en ny tid. Vad kan du säga till familjen?

– Jag kan bara säga att jag verkligen hoppas att operationen blir av. Men jag vill vara helt ärlig och säga att jag inte kan lova någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på barnsjukhuset

Mer i ämnet