Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar ensamhet oss, vad kan man göra för att bryta den och vilken roll spelar sociala medier? Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten, svarar på tre frågor om ofrivillig ensamhet. Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten/TT

Så ska ofrivillig ensamhet bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

2025 ska Sverige ha en strategi för att minska ofrivillig ensamhet. – Det ökar risken för både fysiska och psykiska sjukdomar, säger Hillevi Busch, som är doktor i psykologi och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten har sedan april i år fått ett regeringsuppdrag att kartlägga den ofrivilliga ensamheten i Sverige. De ska ta reda på hur utbredd den är och i vilka grupper som är mest drabbade.

Utifrån kartläggningen ska sedan ett förslag på en nationell strategi tas fram för att minska ofrivillig ensamhet, som ska presenteras i februari 2025.

– Olika samhällsnivåer behöver vara med i det här arbetet. Vi pratar om både myndigheter, regioner, kommuner och den ideella sektorn, säger Hillevi Busch.

Starta klippet för att höra hur ofrivillighet kan påverka oss och vilken roll sociala medier spelar.

Unga och äldre särskilt utsatta

2022 ställde Folkhälsomyndigheten för första gången frågor om upplevd ensamhet i den nationella folkhälsoenkäten. Den visade att ensamhet och isolering var särskilt utbredd bland unga vuxna och äldre. Nästa folkhälsoenkät kommer att göras under 2024.

– Det är inte bara individens eget ansvar. Det är klart att man har ett ansvar för sig själv och så men ofrivillig ensamhet är också större än så.

hit kan du vända dig om du är ensam

BRIS

För dig under 18 år. Telefon: 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande kompis

Chatt för dig under 25 år som drivs av Röda Korsets ungdomsförbund. Chatta på jourhavandekompis.se.

Jourhavande medmänniska

Jourtelefon för dig som behöver prata med någon på natten. Telefon: 08-702 16 80 eller chatta på jourhavande-medmanniska.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.