Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska sporten lyfta utsatta områden i Göteborg Foto: SVT

Så ska sporten lyfta utsatta områden i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheter för barn och unga att prova på helt nya sporter, och samtidigt utbilda nya ledare inom idrotten. Det är målet med Street Games, som dykt upp på flera håll i Göteborg under sportlovet.
– Idrotten för med sig samhällsnytta och vi behöver fler som deltar i det, säger Tilda Matthijs, projektledare.

Starta klippet ovan och se när barn provar på dans och spelar fotboll i Biskopsgården.

Street Games startade för fem år sedan i Angered, och syftet var att med hjälp av idrott motverka kriminalitet, droger, utanförskap och ohälsa. I dag finns de i sex stadsdelar i Göteborg, och under 2019 hade de sammanlagt drygt 21 000 besökare.

Ledare och förebilder

– Man har olika förutsättningar i olika stadsdelar. Alla har inte vuxit upp med ett föreningsliv, och det finns trösklar. Det är de trösklarna som vi vill få bort, säger Tilda Matthijs.

Initiativet är ett samarbete mellan RF/SISU Västra Götaland och Göteborgs stad. Under sportlovet anordnas Street Games i Backa, Tynnered, Angered och Biskopsgården. Många lokala idrottsföreningar är på plats, och ett av de viktigaste målen med projektet är att ungdomar själva får lära sig att bli ledare och förebilder inom sina sporter.

– Att få komma hit och lära känna ungdomar, spela fotboll och göra någonting tillsammans, det är underbart faktiskt, säger Noah Warsame, som är ledare i Geesguud ungdomsförening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer