Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra för miljön och djuren” – se hur eleverna i Mölndal reagerar på beslutet att minska på kött och färsk fisk. Foto: SVT

Så tacklas inflationen i Mölndal – mer vegetariskt i skolan

Publicerad

Flera kommuner i Västra Götaland försöker tackla de stigande matpriserna. Mölndals stads lösning är att servera mer vegetariskt och veganskt på skoltallriken.

– Det handlar att dämpa effekten och jobba smart, säger förvaltningschef Elin Rosenberg Elebring

Se hur elever i Mölndal reagerar på att de kommer att serveras mer vegetarisk mat i skolan

Flera kommuner i Västra Götaland har märkt av de ökade livsmedelspriser det senaste året. Ökningarna varierar mellan olika livsmedel och enligt Serviceförvaltningen i Mölndal så har inflationen gjort att deras livsmedelskostnader har ökat med 16 procent.

– Vi räknar med att vi kommer att överskrida budgeten med 3 miljoner i år så det handlar främst om att dämpa effekten och jobba smart, säger Elin Rosenberg Elebring tillförordnande förvaltningschef för Mölndals stad.

Borås behåller meny – skjuter till pengar

Problemet är kännbart hos andra kommuner i Västra Götaland. I Borås har förvaltningen fått ett budgetillskott för att klara de ökade kostnaderna för matinköp med nuvarande meny. I Götene och Skara kommun har de börjat titta på lite billigare alternativ, utan att sänka kvalitet och krav på maten.

Även Göteborgs kommun följer utvecklingen nogsamt. 

– Skulle priserna öka ännu mer i framtiden kan vi behöva planera om våra menyer på andra sätt, säger Carin Månsson verksamhetschef på Göteborgs grundskoleförvaltning.  

Justerar matsedlarna 

I Mölndal konstaterar man att det är framförallt kött och mejeriprodukter som ökat mest i inköpspris. Därför blev lösningen att servera mer grönsaker.

–  Vi ser över vad vi serverar och undviker de allra dyraste livsmedelsprodukterna, säger Elin Rosenberg Elebring tillförordnande förvaltningschef för Mölndals stad.

Man arbetar också för att minska matsvinnet.

–  Vi slänger faktiskt fem ton i månaden i Mölndal. Kan vi få ner det så bidrar vi till att spara pengar och äta klimatsmart, säger Elin Rosenberg Elebring.

Mindre kött, mejeriprodukter och kyckling

Mer fryst fisk och färsk fisk

Fler vegetariska rätter

Lägga till grönsaker i klassiska rätter som köttfärssås och fiskgryta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer